Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Aren Kavi Bilgin
Üye 9 Eylül 2023 1 Cevap
2

Havaya oksijen sağlayan bir deniz yosunu var mı? Varsa bu yosunların çoğalması sağlanamaz mı?

491 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 9 Eylül 2023

Evet, havaya oksijen sağlayan birçok deniz yosunu var. Deniz yosunları fotosentez yaparak oksijen üretirler. Fotosentez, deniz yosunlarının güneşin enerjisini kimyasal ve elektrik enerjisine dönüştürmesini sağlayan karmaşık bir süreçtir. Güneş ışığı varken, deniz yosunları karbondioksit ve suyu karbonhidratlara, çoğunlukla glikoza ve oksijene dönüştürürler.

Deniz yosunları, Dünya’nın atmosferindeki oksijenin yaklaşık %70-80’ini üretirler. Bilim insanları, yosunların yılda inanılmaz bir şekilde 330 milyar ton oksijen ürettiklerini tahmin ediyorlar. Dünya’nın yüzeyinin %70’ten fazlası su, sadece %30’u kara olduğu için bu çok önemli bir işlevdir.

Deniz yosunlarının çoğalması sağlanabilir, ancak bunun bazı zorlukları ve sonuçları vardır. Deniz yosunları geleneksel olarak doğal stoklardan hasat edilirken, şimdi çoğunlukla yetiştirilmektedir. Yetiştirilen deniz yosunları tipik olarak denizde ipler veya ağlar üzerinde veya karadaki tank veya havuzlarda yetiştirilir. Yetiştirilen deniz yosunu endüstrisi hızla büyümekte ve üretim 2005’te 13.5 milyon tondan 2015’te 29.4 milyon tona çıkmıştır. Buna karşılık, her yıl yaklaşık bir milyon ton doğal deniz yosunu hasat edilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Deniz yosunlarının daha fazla üretilmesinin bazı faydaları vardır. Örneğin, deniz yosunları karbondioksiti emerek iklim değişikliğine karşı mücadele edebilir. Ayrıca besin kirliliğini azaltabilir, kıyısal sucul türler için yaşam alanını artırabilir ve yerel okyanus asitlenmesini azaltabilir. Ancak deniz yosunlarının daha fazla üretilmesinin bazı dezavantajları da vardır. Örneğin, deniz yosunu yetiştiriciliği ekolojik dengeyi bozabilir, biyolojik çeşitliliği azaltabilir, hastalık bulaşmasına neden olabilir ve kirliliğe maruz kalabilir.

Kaynaklar

  1. MSC International. What Is Seaweed. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2023. Alındığı Yer: MSC International | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close