Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer B.
Üye
7

Havada duran bir şeyin gecesi, gündüzü olur mu?

Bir şekilde herhangi bir şeyi havada durdurmayı başarırsak hâlâ dünyanın dönüşünden etkilenebiliyor mu yani gece gündüz yaşar mı? yerle teması kalmadığı için aklıma takıldı.
870 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu, ne kadar "havada" durduğunuza bağlı. Eğer atmosferin içindeyseniz, evet, Dünya ile birlikte dönmeye devam edeceksiniz çünkü atmosfer de Dünya ile birlikte dönüyor.

Atmosferin daha üst ve ince kısımlarına ulaşmaya başladıkça, yerde başladığınız nokta ile aranızdaki "gecikme" artmaya başlayacak, yani siz geride kalmaya başlayacaksınız. Çünkü Dünya'nın dönüşüyle birlikte sizi yeterince güçlü bir şekilde itecek kadar atmosfer olmayacak.

Tüm Reklamları Kapat

Yerden yüksekliğe bağlı olarak atmosfer yoğunluğunun düşüşü.
Yerden yüksekliğe bağlı olarak atmosfer yoğunluğunun düşüşü.
ResearchGate

Atmosferin dışına çıktığınızda da teknik olarak olduğunuz yerde duramıyorsunuz. Çünkü durabilecek olsaydınız, o zaman direkt olarak Dünya'nın merkezine doğru düşerdiniz (ve kendinizi tekrardan yerde bulurdunuz). Dünya'nın etrafında dönmek istiyorsanız, bir yörünge hızınız olması gerekiyor ve bu hız, Dünya'dan olan mesafeye bağlı olarak belirleniyor. Kabaca, her yüksekliğe karşılık gelen bir yörünge hızı var. Mesela Alçak Dünya Yörüngesi (200-1500 kilometre) için bunu bu grafikten tespit edebilirsiniz:

Alçak Dünya Yörüngesi'nde orbital parametreleri
Alçak Dünya Yörüngesi'nde orbital parametreleri
Australian Space Academy

Bunları böyle anlattım, çünkü "Gecesi gündüzü olur mu?" sorusundan kastınızın, Dünya'nın kendi etrafıyla dönüşüyle birlikte dönen bir cismin de Dünya'da olduğu gibi gece-gündüz deneyimlemesi olduğunu varsayıyorum. Yoksa gece-gündüzün direkt olarak Dünya ile bir ilgisi yok. Yıldızlar gibi parlak cisimlerin yörüngesinde olup da kendi etrafında dönen her cismin bir yüzü aydınlık diğer yüzü karanlık olmak zorunda. Bu da "gece-gündüz" dediğimiz şey. Yani Dünya ve Güneş olmasa da, herhangi bir yıldızın etrafında ve aynı zamanda kendi etrafında dönen her cisim, kendince bir "gece-gündüz" deneyimliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla bir gezegenin uydusunun (bu uydu bir "insan" da olabilir) gerçek anlamda "gece-gündüz" deneyimlememesinin tek yolu, gezegen etrafındaki yörüngesi, o gezegenin yıldız etrafında döndüğü hıza birebir eşitse yaşanabilir. Böyle bir durumda uydu, gezegen etrafında (ve kendi etrafında) dönüyor olmasına rağmen, bu dönüş öyle bir hızdadır ki, gezegen de yıldız etrafında birebir aynı hızda döndüğü için sürekli olarak yıldızın ışığını bloke eder. Bu nedenle de asla yıldızı direkt olarak göremez.

Ancak bu, uzayda doğal olarak görmeyi beklediğimiz bir şey değil çünkü çok sayıda kuvvet aynı anda etki ederek böyle bir yörüngenin stabil kalmasına engel olurdu.[1]

247 görüntülenme

Kaynaklar

  1. nerrolken, et al. Moons - By What Mechanism Could A Planet Be Locked Into Permanent Solar Eclipse? - Worldbuilding Stack Exchange. Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Worldbuilding Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
24
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dünyada Yaşam Var mı?
Dünyada Yaşam Var mı?
Gözler Neden Hep Islak? Gözyaşları, Ağlamak Dışında Ne İşe Yarıyor?
Gözler Neden Hep Islak? Gözyaşları, Ağlamak Dışında Ne İşe Yarıyor?
İyot, İnsanları Radyasyondan Nasıl Koruyor?
İyot, İnsanları Radyasyondan Nasıl Koruyor?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close