Dünyanın herhangi bir yerindeki hava kirliği ne yazık ki bulunduğu bölge dahil birçok bölgeyi gezerek kirliliğe neden olur. Örneğin son yıllarda Grönlandda ki buzulların karardığı tespit edilmişti, yapılan araştırmalarda bu kararmanın nedeni Kanada ve Sibiryadaki orman yangınlarından kaynaklandığı ve karbon karasının buzullarda biriktiği tespit edilmiştir.
Atmosferin üst katmanlarında jet akımları nedeniyle hava saatte ortalama 100mil/ saat bir hızla yer değiştirir.Ekvatordan kuzey kutbuna doğru ve tekrardan ekvatora doğru küçükde olsa bir hava akımı vardır.
Ülkemize sık sık Balkanlardan soğuk hava girişi ve sahra çölünden kum taşınımı olur. Sahra çölünden kum taşınımı olsa Güney Avrupa, Akdeniz ve orta doğuda tarım ciddi anlamda etkilenirdi.
Dünyanın kendi ekseninde dönmesi ve bölgesel sıcaklık farklılıklarından dolayı gerçekleşen bu hava akımları ne yazık ki bir bölgedeki hava kirliliğinin taşınmasına neden olmaktadır.
Hava ve deniz trafiği, petrokimya tesisleri, metalurji sektörü , orman yangınları, artan plastik kullanımı bu kirliliğin belli başlı nedenlerindendir. Bu nedenle sadece bazı ülkelerin çevre konusunda hassasiyet göstermesi yetmez, tüm dünya ülkeleri bu konuda gerekli duyarlılığı göstermeli ve gereken önlemleri almalıdır.