Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Hastalıkların tedavisinde veya iyileştirilmesinde moral ve motivasyonun bir etkisi var mı?

Bununla ilgili çalışmaların yapıldığını duydum ama herhangi bir akademik çalışma veya habere rastlamadım (sadece Türkçe dili olarak aradım). Bu konu hakkında bilgi veren, yada kaynak gösterebilen biri çıkar mı rica etsem.
757 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Endokrin sistemi alanında araştırmacı

Tabi ki vardır. Hatta çok büyük bir etkisi vardır diyebilirim. Uzun yıllar yaşayan insanların ortak özellikleri mutlu, kaygısız bir hayat geçirmeleri. Hatta 100 yaşını geçmiş ve eskiden ve hala sigara, alkol tüketen sağlıksal sorunsuz insanlar var. Beyinle vücudun sağlığı arasında çok kesin bir ilişki var ve birsürü örnek verebilirim. İlk olarak, eğer bir şeyleri çok kafaya takıyorsak, anksiyetemiz kaygımız korkularımız varsa stres hormonu daha çok salgılarız. Stres hormonu vücutta onarımı ve olası hastalıkların tedavisini geciktirir çünkü vücutta stres hormonu birikince kaç veya savaş durumu ortaya çıkar yani vücut bir onarım yapmak yerine kaynaklarını "beynimizin" kendi oluşturduğu tehditi yenmek için kullanır. Bu durum insanların zeki olmasından kaynaklanır. Zeki olmasaydık, beynimiz bu kadar çalışıp kendi kendine kendini ve vücudu sıkıntıya sokmazdı. Vücudu sıkıntıya sokması ise zekamızın vücudumuza ve anatomimize oranla görece çok daha geç evrimleşmiş olmasıdır. Düşünsene, beyninin salgıladığı hormonlara göre sen sürekli bir tehditten kaçıyorsun ve vücudunun bir tehditten kaçarken hastalıklara onarım yapması mı daha mantıklı yoksa o hayati tehliyeki atlatması mı? Hormonsal açıdan bakacak olursak depresyonla ilişkili hormon seviyelerinin de hastalıkların ortaya çıkmasında veya tedavisinin zorlaşmasında kesin bir rolü vardır. Mesela şeker hastalığının düşük testosteron seviyelerinde ortaya çıkması çok daha olasıdır ve düşük testosteron depresyonla ilişkilidir. Şeker hastalığı da tek başına kalmaz, birçok hastalığa davetiye cıkarır. Ya da tansiyonun stresli anlarda ortaya çıkması daha olasıdır ve kortizol düşmedikçe inmesi de zordur. Ayrıca tansiyon damar tıkanıklığı, kalp krizi ve daha çok hastalığa bir aracı olabilir aynı şeker hastalığı gibi. Kanser gibi bunlardan çok daha ciddi hastalıklarda bile mental sağlıkla tedavinin kolaylığı ilişkilidir. Mutlu ve kaygısız bir insan vücudun kendi salgıladığı ağrı kesiciler olan endorfinlerden daha çok salgılar. Nörotransmitterleri serotonin oksitosin gibi daha çok üretir ki bunların hepsi stres hormonunu baskılar. Bunlar, kanserin yarattığı olumsuz etkileri ve acıyı ve ağrıyı hastanın minimuma indirmesini sağlar ve stres seviyelerini azaltarak vücudun kanserle savaşmasını daha efektif kılar. En son olarak ise, mental sağlığı iyi olmayan kişilerin daha sağlıksız aktiviteler yapması daha olası olduğundan,sigara ve alkol gibi, yine hastalıklara yakalanma riskleri artar ve yakalanınca iyileşme şansları azalır. Yani moral ve motivasyon cidden önemlidir ve mental sağlık bozukluklarına fiziksel sorunlara nasıl önem veriliyorsa aynı oranda önem verilmelidir. Çünkü baskın halde olan hastalıkları mental sağlığı iyi olsa hiç açığa çıkmayacak hastalar, mental sağlıkları bozulduğunda bu hastalıklara yakalanabilir.

169 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close