Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Hastalandığımızda ateşimizi düşürmeye çalışmalı mıyız?

Bir kitapta ateşimiz çıktığında aslında vücudun hastalıkla mücadele için optimum sıcaklığa erişmeye çalıştığına değinmişti, aslen bir romandı ve buna acıdan kaçınmak yerine acıya dayanmak gerektiğini savunduğu bir bölümde yer vermişti, gerçeklik payı var mı?
516 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
82K UP
Biyoloji Bölüm Öğrencisi

Vücut herhangi bir canlı ya da virüs tarafından enfekte edildiğinde akyuvarlarımız tarafından pirojenler salgılanır. Pirojenler de beyinde hipotalamusu etkiler. Hipotalamusun görevlerinden biri de vücut ısı dengesini ayarlamaktır. Normalde 37⁰C civarlarında seyreden vücut sıcaklığı hipotalamus sayesinde artmaya başlar. Normal vücut sıcaklığımız çoğu patojen için hem etkinlik hem de çoğalma için çok uygundur. Vücut sıcaklığımız arttığında bu durum kısmen sekteye uğrar. Yani ateşlenme vücudun dış patojenlere karşı verdiği bir bağışıklık yanıtıdır. Fakat bu durumun uzun süre devam etmesi kendi vücudumuza da zarar verir. Vücut dengede, optimum sıcaklıkta kalmalıdır. Homeostazi yaşam faaliyetleri için elzemdir. Mesela enzimlerin çalışabilmesi, aktivite göstermesi için gereken belli bir sıcaklık vardır. Sıcaklık arttıkça enzimler kullanılamaz hale gelir. Bu da yaşamsal faaliyetleri ciddi derecede tehlike altına alır. Geri dönüşümü olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden ateş 38-39 derece üzerine çıktığında gerekli tıbbi müdahale yapılmalıdır. Umarım anlatabilmişimdir. Bilimle kalın.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Edis
Yazılımcı

Ateş, vücudun bir enfeksiyon veya hastalık karşısında verdiği bir tepkidir ve genellikle vücudun enfeksiyonu yok etmekte veya azaltmakta kullandığı bir araçtır. Ateşi düşürmek için kullanılan ilaçlar (örneğin ibuprofen veya paracetamol) genellikle sadece semptomları hafifletir ve vücudun enfeksiyonu yok etmekte veya azaltmakta kullandığı araçları engeller.

Bu nedenle, genellikle ateşi düşürmek için ilaç kullanmak sadece semptomları hafifletir ve gerçekte vücudun enfeksiyonu yok etmesine veya azaltmasına engel olabilir.

Kitaptaki bilginin gerçeklik payı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close