Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eren Ovalı
Eren Ovalı
3,116 UP
Üye
15

Hasta olduğumuz zaman neden genellikle uyurken ya da akşam saatlerinde hastalık şiddetlenir?

18,780 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Atakan Deren
Bu konuyu daha önce araştırmıştım.

Öncelikle selamlar, bildiğiniz gibi hasta olduğumuz zamanlarda gece uykuya yakın saatlerde hastalığımız şiddetlenir ve kendimizi daha kötü hissederiz. Bunun nedeni ise nasıl bizim uyku-uyanıklık döngümüz varsa vücudun bağışıklık sisteminin de bir sirkadyen ritme sahip olmasıdır. Gündüzleri bağışıklık sistemimizin hücresel bağışıklık timi savunma yaparken geceleri ise enflamasyondan (yangı, iltihaplanma) sorumlu unsurları görevi devralır. Bu döngüde hücresel bağışıklığın etkileri belirgin bir şekilde hissedilemez. Ancak enflamasyonun tırmandırdığı ateş, mukus üretimi ve fiziksel bitkinlik gibi etkiler oldukça belirginleşir. Sabah saatlerinde miktarı artan kortizol hormonu ise enflamasyonun olumsuz etkilerini baskılar.

927 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Erol. Hastayken Neden Geceleri Daha Kötü Hissederiz?. (1 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 16 Ekim 2021. Alındığı Yer: Bilim ve Teknik | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayberk Kurban
Ayberk Kurban
2,332 UP
tıp fakültesi öğrencisiyim
Orijinal Soru: Hastalıklar neden geceleri ağırlaşır?

Sirkadiyen ritime bağlı olarak geceleri melatonin etkisiyle immün sistem uyarılır, kortizol baskılanır.

Geceleri, beynimiz dinlenim moduna geçer ve immün sistemi daha aktif hale geçirir. Geceleri immün sistem hücreleri, virüsler ve bakteriler gibi istilacı patojenleri arayıp vücudun farklı bölgelerine savaşır. Bu savaşlar hastalık semptomlarını artırır.

Kortizol ise semptomları ve iltihapları bastırmayı sağlar. Sabahın erken saatlerinde yüksektir ama geceleri kortizol en düşük seviyeye gelir. Kortizol seviyesi düştükçe hastalık semptomları alevlenir. Bunun da etkisi olabileceği düşünülmekte

Tüm Reklamları Kapat

[1]

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. Scheiermann, et al. (2013). Circadian Control Of The Immune System. Nature Reviews. Immunology, sf: 190. doi: 10.1038/nri3386. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close