Merhaba,
Diğer adı Kronik Lenfositik Tiroidit olan Hashimato tiroiditi, tiroit bezi iltihabının türevlerinden biridir. Tiroit bezinin otoimmun yıkımına bağlı gelişen ve beraberinde tiroit hormonu yetmezliği (hipotiroidi) gösteren tablodur.
Otoimmün hastalıklar: bağışıklık sistemi, kişinin kendi hücrelerini,dokularını ve organlarını hedef alır ve onlara saldırır.
Hashimato hastalığında kişinin kendi tiroit antijenlerine karşı tolerans bozulur, sonucunda tiroit örtü (epitel) hücreleri ve diğer tiroit hormonu üreten tirositler(tiroit hücreleri) yıkıma uğrar. Kişi tiroit hormonu üretemez/az üretir hale gelir.
Hastalığın ilk safhalarında kandaki tiroit değerleri çok yüksektir çünkü tiroit foliküllerinde var olan tiroit hormonları otoimmun yıkımdan dolayı kana verilmiştir. İlerleyen dönemlerde Tiroit hormonu üretilemeyeceğinden kanda da düşük seyreder.
Tedavisi hastaya göre değişir. Hipotiroidi tablosu oluşmamışsa hastaya tedavi uygulanmaz, aylık/yıllık takip edilir. Eğer hipotiroidi gelişmişse dışarıdan tiroit hormonu tedavisi başlanıyor.
Hastalıkta genetik yatkınlık mevcuttur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık gözlenir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Hashimato Tiroiditi. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı