Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Sevilmiş
Üye
7

Hap yutamamak psikolojik bir rahatsızlık mıdır?

Kendim de dahil olmak üzere bazı insanlar boyutu fark etmeksizin hap yutkunmakta zorlanıyor. Bu durum psikolojik bir rahatsızlık mıdır? Eğer öyleyse, tedavi edilebilir mi?
23,163 görüntülenme
Hap yutamamak psikolojik bir rahatsızlık mıdır?
Hap yutamamak psikolojik bir rahatsızlık mıdır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı

Hap yutmaktan korkmaktan mı bahsediyorsun yoksa boğaza yapışmasından mı anlamadım. Ama ben boğaza yapışması durumunda nasıl içebileceğine dair bir taktik vereceğim: İlk önce 3 yudum su iç sonra hapı ağızına al ve bir bardak su iç. 3 yudum su boğazının kuruluğunu ve hapın boğazına yapışmasını giderecektir(test edilmiş, onaylanmış).

Eğer ki, psikolojik olarak yutamıyorsanız (bu bir fobi türüdür); öncelikle bu fobi neymiş kısaca bakalım: Yutma fobisi genellikle kadınlarda görülen yaş fark etmeksizin olabilecek bi' psikolojik rahatsızlıktır. Bu kişiler çoğunlukla çerez, çikolata topları, şekerleme vb. gıdaları tüketemezler veya tüketirk[1]en oldukça zorlanırlar. Ama iyi haber: Tedavisi vardır, hemde kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz.

Şöyle ki: Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel yeniden yapılandırma, EMDR tedavisi, psikoeğitim, duyarsızlaştırma gibi tedavi yöntemleri, fobinin tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Bu fobinin tedavi edilmesi ile bireylerin katı yiyecekleri tüketmeye başladığı, kalabalık yerlerde, sosyal ortamlarda rahatlıkla yemek yiyebildiği görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Yutma fobisinin tedavisinde etkili olan terapi yöntemlerinde biri de maruz bırakmadır. Maruz bırakma yöntemi ile bireyler yemekten kaçındıkları, yedikleri zaman tıkanacakları besinlerle yüzleşmekte yani bu besinlere maruz bırakılmaktadır. Maruz bırakma terapisinin ardından geçmişte korkulan gıdaların tüketilmeye başlandığı gözlenmektedir. Bu zorbalık, yemek istemiyor deyebilirsiniz. İstemeseydi zaten tedavi olmaya çalışmazdı. "zorla" yemek istemiyor mu diyorsunuz? Her fobi için geçerli değildir ama çoğunlukla işe yarar "korkunun üstüne gitmek". Bu tedavinin mantığı, korkulan şeylerin hiç bir zararı olmadığını göstermektir. Eğer hap yutmakta zorlanıyorsan düzenli olarak seans gibi çerez yeme zamanı uygulamanı öneririm(psikiyatri uzmanları da öneriyor yani sadece benim görüşüm değil). Ben karanlıktan korkardım birkaç ay öncesine kadar. Adrenalin bağımlısı biri olduğum için sıkıldığımda hava karardığında ve hiç ses yokken odama kapanır ve ışıkları kapatırdım. Stres patlaması yaşıyordum, karanlık korkusu olan kişilerle ilgili bir araştırma yaparsan anlarsın. Ciddiyim, hiç birşey olmadığını gördükçe karanlıktan korkmamaya başladım. "Bu sadece filmlerin üzerimde bıraktığı saçma bir etki" dedim. Sende korkunun üzerine giderek tedavi olabilirsin.

Bu yazıyı okuyan hiç kimsenin bilgi açlığı bitmesin:)

1,144 görüntülenme

Kaynaklar

  1. cemkaya.net. Yutma Fobisi Nedir | Yutamama Korkusu Nasıl Yenilir - Klinik Psikolog Cem Kaya. Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2022. Alındığı Yer: cemkaya.net | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close