Kafeinin hiçbir besin değeri yoktur. Aksine beyini uyarıcı ve bağımlılık yaratıcı etkileri vardır. Gün içerisinde iki fincan kahve, bir kutu kola ya da biraz çikolata yediğinizde 300 mg kafein almış olursunuz. Yani hamileler çok fazla çay-kahve içmemeli ve çikolata, kola gibi şeylerden uzak durmalı diyebiliriz.
Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Kafein, doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan bir maddedir. Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Kafeinin kalp ve dolaşım sistemi ile sinir sitemi ve davranışlar üzerindeki etkisi, bebeklerde de görülebilir. Bebek ne kadar küçük ise kafeini vücuttan atma yeteneği de o kadar azdır. Kahve anneye çarpıntı yapmayabilir, fakat anne karnındaki bebeğin kalp atışı ya da solunumunda hızlanmalara neden olabilir.
Kafein, bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiler. Bebeğin, doğumdan sonraki hayatında unutkanlık ve öğrenme güçlüğü yaşamaması için uzmanlar annelerin kafeinden mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini söylerler. Hamilelikte vücudun demir gereksinimi artar. Kafein özellikle yemekten sonra tüketildiğinde, demir emilimini %40 oranında azaltır. Günde 200 mg kafein alındığında bebek kilosundaki azalma 60-70 gr olmaktadır.
Kaynaklar
- yok. Hamilelikte Kafeinin Zararları. (15 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 14 Mart 2021. Alındığı Yer: ilkadımlarım | Arşiv Bağlantısı
- yok. Hamilelikte Düzenli Kahve İçmek Bebeğin Doğum Kilosunu Düşürüyor. (28 Temmuz 2010). Alındığı Tarih: 14 Mart 2021. Alındığı Yer: memorıal | Arşiv Bağlantısı