Hamilelik, vücuttaki tüm sistemleri etkileyen bir süreçtir. Bunlardan birisi de bağışıklık sistemidir. Hamilelik esnasında bağışıklık sisteminde hem bebeği hem anneyi korumak amacıyla majör değişiklikler yaşanır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi bebeğin anne vücudunda bir ‘yabancı’ olarak görülüp bebeğe zarar verilmesini de önler, böylece yükü artmış ve yorulmuş bağışıklık sistemi enfeksiyonlara daha açık hale gelir.
Hamilelik hormon seviyelerinde de ciddi değişiklik oluşturur. Örneğin Progesteron denen hormonun üretimi artar ve bu da üreter ve mesane kaslarının gevşemesine neden olarak idrar yolları enfeksiyonuna neden olabilir. Aynı zamanda oluşan hormonal değişiklikler anneyi mantar enfeksiyonlarına da daha duyarlı hale getirebilir.
Kısacası hamilelikte fizyolojik olarak artan-azalan bağışıklık sistemi fonksiyonları, artan hormon seviyeleri ve kan hücreleri- vücut sıvılarındaki değişiklikler anneyi hastalıklara daha yatkın hale getirir.
Kaynaklar
- G. Mor & I. Cardenas, et al. The Immune System In Pregnancy: A Unique Complexity. (29 Mart 2010). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2021. Alındığı Yer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ doi: 10.1111/j.1600-0897.2010.00836.x. | Arşiv Bağlantısı