Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur K
Üye 7 Ağustos 2 Cevap
1

H2SO4 neden bir bileşik sayılmıyor?

289 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager 15 Ağustos

, yani sülfürik asit, kimyasal dünyada oldukça tanınmış ve etkili bir maddedir. Ama sorunuz gerçekten ilginç: "Neden bir bileşik sayılmıyor?" Aslında burada bir yanlış anlaşılma var. , tam olarak bir bileşiktir. Gelin, bu karışıklığı birlikte aydınlatalım!

Bileşik Nedir?

Öncelikle bileşik kavramını biraz açalım. Bir bileşik, iki ya da daha fazla farklı elementin kimyasal bağlarla bir araya gelerek oluşturduğu sabit bir yapıdır. Bileşikler, kendilerini oluşturan elementlerden farklı özelliklere sahiptirler. Örneğin, dediğimiz su, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşur, ama suyun özellikleri ne tek başına hidrojene ne de oksijene benzer.[1][2]

: Sülfürik Asidin Yapısı

, iki hidrojen (), bir kükürt () ve dört oksijen () atomunun bir araya gelmesiyle oluşan bir bileşiktir. Bu atomlar arasında güçlü kimyasal bağlar vardır ve bu bağlar, sülfürik asidin sahip olduğu özellikleri belirler. Yani, kesinlikle bir bileşiktir!

Tüm Reklamları Kapat

Bileşik ve Karışım Arasındaki Fark

Belki de sorunun kaynağı, bileşik ile karışım arasındaki farkın karıştırılması olabilir. Bir bileşik, belirli bir kimyasal formüle sahiptir ve bu formül, her zaman aynı elementlerin aynı oranlarda birleşmesini ifade eder. Karışım ise, bileşiklerden farklı olarak, iki ya da daha fazla maddenin fiziksel olarak bir araya gelmesiyle oluşur ve bu maddeler kimyasal olarak bağlanmaz.

Sülfürik Asidin Önemi

Sülfürik asit, endüstriyel kimyada en çok kullanılan maddelerden biridir. Pillerin içinde, gübre üretiminde, petrol rafinasyonunda ve hatta bazı temizlik ürünlerinde bile sülfürik asit bulunur. Onun bu kadar önemli olmasını sağlayan şey, kimyasal yapısı ve güçlü asidik özellikleridir.[3]

Sonuç: Tam Bir Bileşiktir

Kısacası, kesinlikle bir bileşiktir. Bu bileşik, kükürt, hidrojen ve oksijen atomlarının belirli bir oranla birleşmesiyle oluşur ve kimyasal bağlarla birbirine bağlanmış bu atomlar, sülfürik asidin özelliklerini belirler.[4]

Kaynaklar

  1. T. L. Brown, et al. (2013). Chemistry: The Central Science. ISBN: 9781442559462. Yayınevi: Pearson Higher Education AU.
  2. D. W. Oxtoby, et al. (2016). Principles Of Modern Chemistry. ISBN: 9781305079113. Yayınevi: Cengage AU.
  3. M. Weller. (2014). Inorganic Chemistry. ISBN: 9780199641826. Yayınevi: Oxford University Press, USA.
  4. N. J. Tro. Principles Of Chemistry: A Molecular Approach. ISBN: 9780321750907.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Üzeyir Yazıcı
Bildiğim kadarıyla... 7 Ağustos

Sana kim bileşik olmadığını veya sayılmadığını söylemiş ise yanlış bilgi vermiş. Bileşikler, iki veya daha fazla farklı elementin belirli bir oranda kimyasal bağlarla bir araya gelmesiyle oluşan maddelerdir. Sülfürik asit de bu tanıma görüldüğü üzere uyar. Çünkü iki hidrojen (H), bir kükürt (S) ve dört oksijen (O) atomundan oluşur. Sülfürik asit molekülü, hidrojen, kükürt ve oksijen atomları arasındaki kovalent bağlarla oluşur.

Özetle sülfürik asit kesinlikle bir bileşiktir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. G. Harman. (2018). Fen Bi̇lgi̇si̇ Öğretmen Adaylarinin Asi̇t, Baz Ve Tuz Çözelti̇leri̇ni̇n Elektri̇ksel İletkenli̇ği̇ İle İlgi̇li̇ Hazirbulunuşluklari. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sf: 76. | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close