Güneşe çıkacaksanız güneş kremi cildinizi korumanın harika bir yoludur. Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyon cilt hücrelerine zarar verir. Bu güneş yanığına, yaşlanmaya ve hatta cilt kanserine yol açabilir.
Güneş kremi türleri
Güneş kremleri, UV ışınlarının cildinize zarar vermesini engellemeye yardımcı olmak için farklı bileşenleri birleştirir.
Fiziksel engelleyiciler: Fiziksel engelleyiciler (titanyum dioksit veya çinko oksit), ince parçacıklara öğütülmüş minerallerdir. Cildin yüzeyine yerleşirler ve tıpkı bir kalkan veya aynanın yaptığı gibi UV ışınlarını cildinizden uzağa yansıtırlar.
Kimyasal emiciler: Kimyasal (veya organik, yani karbon içeren) güneş koruyucu bileşenler, UV radyasyonunu cilde nüfuz etmeden önce emen ince bir koruyucu film oluşturur.
Bir güneş koruyucu türü diğerinden daha mı iyi?
Her iki güneş kremi türünün de faydaları vardır. Aslında mağazada bulacağınız birçok güneş kremi bu iki türün birleşimidir. Fiziksel güneş kremleri genellikle tahrişe, batmaya veya alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Ancak beyaz ve yağlı olabilirler. Kimyasal güneş koruyucu bileşenler genellikle berraktır ve uygulanması kolaydır. Ancak bunların tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle birçok güneş kremi, faydalarını en üst düzeye çıkarmak, ancak olumsuz yanlarını en aza indirmek için bu ikisinin bir kombinasyonunu içerir. Geniş spektrumlu güneş kremlerinin çoğu, cilt hasarına neden olan iki ışın türü olan UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlamak için bileşenlerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyar.[1]
Kaynaklar
- K. Bramlet. How Does Sunscreen Work?. (4 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2023. Alındığı Yer: MD Anderson Cancer Center | Arşiv Bağlantısı