Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mr Engineer
Mr Engineer
25K UP
Üye 25 Ağustos 2023 1 Cevap
3

Güneş kremleri nasıl çalışır?

212 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 25 Ağustos 2023

Güneşe çıkacaksanız güneş kremi cildinizi korumanın harika bir yoludur. Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyon cilt hücrelerine zarar verir. Bu güneş yanığına, yaşlanmaya ve hatta cilt kanserine yol açabilir.

Güneş kremi türleri

Güneş kremleri, UV ışınlarının cildinize zarar vermesini engellemeye yardımcı olmak için farklı bileşenleri birleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel engelleyiciler: Fiziksel engelleyiciler (titanyum dioksit veya çinko oksit), ince parçacıklara öğütülmüş minerallerdir. Cildin yüzeyine yerleşirler ve tıpkı bir kalkan veya aynanın yaptığı gibi UV ışınlarını cildinizden uzağa yansıtırlar.

Kimyasal emiciler: Kimyasal (veya organik, yani karbon içeren) güneş koruyucu bileşenler, UV radyasyonunu cilde nüfuz etmeden önce emen ince bir koruyucu film oluşturur.

Bir güneş koruyucu türü diğerinden daha mı iyi?

Her iki güneş kremi türünün de faydaları vardır. Aslında mağazada bulacağınız birçok güneş kremi bu iki türün birleşimidir. Fiziksel güneş kremleri genellikle tahrişe, batmaya veya alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Ancak beyaz ve yağlı olabilirler. Kimyasal güneş koruyucu bileşenler genellikle berraktır ve uygulanması kolaydır. Ancak bunların tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle birçok güneş kremi, faydalarını en üst düzeye çıkarmak, ancak olumsuz yanlarını en aza indirmek için bu ikisinin bir kombinasyonunu içerir. Geniş spektrumlu güneş kremlerinin çoğu, cilt hasarına neden olan iki ışın türü olan UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlamak için bileşenlerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyar.[1]

Kaynaklar

  1. K. Bramlet. How Does Sunscreen Work?. (4 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2023. Alındığı Yer: MD Anderson Cancer Center | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close