Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sevgi Dutağacı
Üye 11 Temmuz 2020
2

Güneş gözlüğü gerçekten gerekli mi?

834 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸h 11 Temmuz 2020

Evrimsel olarak canlılık güneşe göre gelişmiş olduğu için sirkadiyen ritm bütün canlılarda vardır tek hücreliler dahil.

Insan türü için sirkadiyen ritmin bir bölümü de, güneşin dalga boyunu algılama ve günün saatine göre hormonal üretimde bulunmadir. Güneş ışınlarının dalga boyu, beyin tarafından analiz edilerek sadece günün saati değil, konum vs gibi bilgilerin de analiz edildiğine dair veriler söz konusu. Sirkadiyen ritme gore hormonal salinim, alinan işığın dalga boyuna gore yapilmakta. (Kisa süreli isiktan mahrum kalma durumunda standart surec bir sure devam eder.)Işte bu evrimsel süreç açısından güneş ışığını doğrudan almak bir ihtiyaç. Gözlük, güneş ışığını dalga boyunu değiştirir. Sadece gözlük değil, sıradan bir cam, pencere vs de işığın kırılmasına ve dalga boyunun değişmesine neden olur. Gece lamba kullanmak da aynı şekilde sirkadiyen ritmi bozar.

Gün içerisinde doğrudan ışığa maruz kaldığımız zamanlar dışında kesinlikle güneş gözlüğünü unutmak gerekiyor. Genellikle kozmetik nedenlerle ihtiyaç duyuluyor göz çevresi kirisikligi ya da aksesuar olarak. Özellikle sahte gözlük kullanımı, UV ışınlara gözleri açmak olacağı için daha ciddi bir sorun.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş gözlüğü kullanımını sınırlamak, mavi ışık filtrelerini ekranlara evdeki ışıklara koymak, sabah erken saatte güneş doğmadan gökyüzüne bakmak (pencere arkasından değil dogrudan) sirkadiyen ritm i doğru kurmaya yarayacaktır.

Konuyu ticaretini yapan kişilerden değil medikal arka planını gözeten otörlerden ogrenmek daha dogru olacaktir her konuda oldugu gibi.

288 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close