Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Suzan Köroğlu
Üye 17 Mart 2 Cevap
4

Güneş gerçekten bir ateş topumudur? Ne kadar ömrü kaldığı tahmin ediliyor?

447 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Araştırmacı/ Yazar 17 Mart

Güneş bir ateş topu değil aslında. Çünkü ateş dediğimiz şey oksijenle gerçekleşen bir yanma reaksiyonu. Ama güneşte bir yanma reaksiyonu yok. Bunun yerine müthiş bir basınç seviyesinde hidrojen atomları füzyon geçiriyor ve helyuma dönüşüyor. Bu süreçte işte devasa miktarda enerji açığa çıkarıyor ve güneşin parlamasını sağlıyor.

Ne kadar ömrü kaldı sorusuna gelince güneş yaklaşık 4.6 milyar yaşında ve yaklaşık bir o kadar milyar yıl daha ömrünün olduğu tahmin ediliyor.

Peki güneşin ömrü dolduğunda ona ne mi olucak dersek. Önce kırmızı bir deve dönüşücek sonra dış katmanlarını uzaya savurup geriye sadece yoğun ve sıcak bir beyaz cüce kalacak.

Tüm Reklamları Kapat

13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kuzey Kanlıkılıçer
University of Toronto’da Astrofizik Minor’i yaptım 17 Mart

Güneş bir ateş topu değil, diğer çoğu yıldız gibi çok ilginç dinamiklerle çalışan bir nükleer füzyon reaktörü aslında.

Ateş dediğimiz kavram herhangi bir maddenin oksijen kullanarak yanmasını ve kimyasal değişimini anlatıyor. Uzayın ise çoğunluğunun bir vakum olduğunu düşünürsek teknik olarak bir maddenin hele güneş örneğinde olduğu gibi milyarlarca yıl yanması mümkün değil.

Güneş gibi yıldızlar oluştukları şartlar ve fiziksel durumları nedeniyle inanılmaz bir basınç ve yerçekimsel kuvvete sahip oluyorlar. Bu durum dünyada kalıcı bir şekilde replike etmekten çok zorlandığımız füzyon reaksiyonu için çok elverişli bir durum. Bu nedenle yaklaşık 75% i hidreojen ve 23% ü helyumdan oluşan güneşimiz füzyon tepkimeleriyle etrafına olağanüstü bir enerji saçıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Her yıldız gibi bir gün yakıtını bitirecek (hidrojenlerin tamamı füzyon tepkimesiyle helyuma dönüşecek) ve ardından güneş ölüm fazları dediğimiz bir sürece girecek. Bu süreçte ise helyum yine füzyon ile daha ağır elementlere dönüşecek. Güneş büyüyecek, (Dünya ve diğer pek çok gezegeni yutacak) bir kırmızı dev yıldıza dönüşecek ve ardından süpernova patlaması yaşanacak. (Bu kısmı Fatma hanımın cevabını okurken değiştirmem gerektiğini fark ettim, onun cevabında söylediği gibi güneş kırmızı dev olduktan sonra tahminlerimize göre katmanlarını fırlatarak bir beyaz cüceye dönüşecek. Süpernova patlaması yaratacak kadar büyük bir yıldız değil)

Ancak paniğe gerek yok çünkü hidrojenin bitmesi ve bu bahsettiğim sürecin başlaması için en az 5 milyar yıl daha lazım

Bu arada bir ek bilgi vermek isterim. Bizim gezegenimizdeki periyodik tablodaki elementlerin neredeyse hepsi (insan yapımı olanlar hariç) big bang ve başka yıldızların ölüm sürecinde yarattığı ve süpernova patlaması sonrası önce güneş sistemimize sonra da dünyaya kadar gelmiş elementler. Yani yıldızlararası bölgelerin büyük bölümü boşluk olsa da evet uzayda da bu elementlerden bolca bulunuyor sadece bir okyanusa şeker atıp karıştırmak gibi olduğu için su şekerli demiyoruz da vakum ve boşluk gibi kelimeler kullanıyoruz

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close