Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Güncel cep telefonlarını sıklıkla şarja takıp çıkarmak tehlikeli midir?

Güncel android/ios telefonları sıklıkla şarja takıp çıkarmanın batarya ömrünü azaltmak gibi tehlikeleri var mıdır?
470 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan H
Furkan H
32K UP
Siber güvenlik uzmanıyım

Modern akıllı telefonlarda kullanılan bataryalar genellikle lityum-iyon veya lityum-polimer bataryalardır. Bu bataryaların özellikleri, eski nikel-kadmiyum veya nikel-metal hidrit bataryalardan farklıdır. Lityum-iyon ve lityum-polimer bataryalar, sıklıkla şarja takıp çıkarmak gibi durumlarda "hafıza etkisi" denilen bir durum göstermezler. Bu, bataryanın tamamen boşalmadan önce şarja takılmasının, bataryanın kapasitesini zamanla azaltacağı anlamına gelen bir durumdur. Bu durum esas olarak eski nikel tabanlı bataryalar için geçerlidir.

Ancak, lityum-iyon ve lityum-polimer bataryaların da kullanım ömrü vardır ve genellikle şarj döngüleri ile ölçülür. Bir şarj döngüsü, bataryanın %0'dan %100'e tamamen şarj edilmesi ve tekrar %0'a indirilmesi anlamına gelir. Telefonunuzu sıklıkla şarja takıp çıkarırsanız, daha hızlı bir şekilde bu döngüleri tüketmiş olabilirsiniz, bu da bataryanın genel ömrünü kısaltabilir.

Ayrıca, lityum-iyon ve lityum-polimer bataryaların genellikle daha iyi performans gösterdikleri ve daha uzun süre dayandığı belirli bir şarj aralığı vardır, genellikle %20 ile %80 arasında. Bu yüzden, eğer mümkünse, bataryanızı bu aralıkta tutmaya çalışmak iyi bir fikir olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, modern akıllı telefonlar genellikle batarya yönetimi konusunda oldukça akıllıdır ve bataryanın aşırı şarj olmasını veya aşırı boşalmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden, telefonunuzu sıklıkla şarja takıp çıkarmanın ciddi bir tehlike oluşturması olası değildir. Ancak bu durum, bataryanın genel ömrünü bir miktar kısaltabilir.

[1][2][3]

Kaynaklar

  1. J. Vetter, et al. (2005). Ageing Mechanisms In Lithium-Ion Batteries. Journal of Power Sources, sf: 269-281. doi: 10.1016/j.jpowsour.2005.01.006. | Arşiv Bağlantısı
  2. B. University. Bu-808: How To Prolong Lithium-Based Batteries. (11 Eylül 2010). Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Battery University | Arşiv Bağlantısı
  3. Apple. Batteries - Maximizing Performance. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Apple | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close