Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Gözü bozuk olanlar gözlerini kıstığında neden daha iyi görebiliyorlar?

161 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Bir aynada gözünüze baktığınızda gözünüzün ortasında yer alan siyah daire gözbebeğinizdir. Gözbebeği, gözün dünyaya açılan kapısıdır. Işık göze girdiğinde öncelikle ışığı gözümüzün arkasında bulunan, retina olarak bilinen alana odaklayan lensten geçer. Retinada ışığı algılayabilen ve beyne bu yönde sinyaller yollayan hücreler bulunmaktadır. Beynimiz bu sinyalleri yorumlayarak görmemizi sağlar.

Ancak yaşlandıkça gözümüzdeki bu lensler kartlaşır ve ışığı eskisi kadar iyi odaklayamaz. Bununla beraber bazı insanların gözleri yatay düzlemde daha uzundur; böylesi durumlarda da ışık düzgün bir şekilde odaklanamaz. Bu gibi durumlarda göz kısıldığında gözün biçimi (az da olsa) değişir ve ışık retinada düzgün bir şekilde odaklanabilir.

Gözlerimizi kısmamız aynı zamanda gözümüze giren ışık miktarını da azaltır. Deneyin, gözlerinizi kısın. Üst ve alt göz kapaklarınızı görebilmeniz gerek:

Tüm Reklamları Kapat

Bir lensin biçimi yaş, hasar veya genetik sebeple bozulduğunda ışıktan geçen lens yanlış bir şekilde yansıtılır ve odak noktasını ıskalar; ışınlar lensin ortasından ne kadar uzaksa odaktan da o kadar uzak olurlar. Göz kısma burada devreye girmektedir; gözümüzü kısmak suretiyle yukarıdan ve aşağıdan gözbebeğimize giren ışınları azaltır; böylelikle ışınların lensimizin merkezinden geçmesini sağlayarak daha net bir görüntü elde ederiz. Özetle gözlerimizi kısmak iki mekanizmadan oluşmaktadır; önce gözlerimizin şeklini değiştiririz, ardından lensten daha iyi bir şekilde odaklanabilecek miktarda ışının geçmesini sağlarız.

Daha önceden duymuş olabileceğiniz lazer adı verilen cerrahi yöntemle gözün ön kısmının şekli değiştirilebilmektedir. Gözün ön kısmının şeklinin bu şekilde değiştirilmesi ışığın gözün arka kısmında doğru bir şekilde odaklanabilmesini sağlar.[1]

Kaynaklar

  1. B. S. Miller. Why Does Squinting Help People With Vision Problems See Better?. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close