Bir aynada gözünüze baktığınızda gözünüzün ortasında yer alan siyah daire gözbebeğinizdir. Gözbebeği, gözün dünyaya açılan kapısıdır. Işık göze girdiğinde öncelikle ışığı gözümüzün arkasında bulunan, retina olarak bilinen alana odaklayan lensten geçer. Retinada ışığı algılayabilen ve beyne bu yönde sinyaller yollayan hücreler bulunmaktadır. Beynimiz bu sinyalleri yorumlayarak görmemizi sağlar.
Ancak yaşlandıkça gözümüzdeki bu lensler kartlaşır ve ışığı eskisi kadar iyi odaklayamaz. Bununla beraber bazı insanların gözleri yatay düzlemde daha uzundur; böylesi durumlarda da ışık düzgün bir şekilde odaklanamaz. Bu gibi durumlarda göz kısıldığında gözün biçimi (az da olsa) değişir ve ışık retinada düzgün bir şekilde odaklanabilir.
Gözlerimizi kısmamız aynı zamanda gözümüze giren ışık miktarını da azaltır. Deneyin, gözlerinizi kısın. Üst ve alt göz kapaklarınızı görebilmeniz gerek:
Bir lensin biçimi yaş, hasar veya genetik sebeple bozulduğunda ışıktan geçen lens yanlış bir şekilde yansıtılır ve odak noktasını ıskalar; ışınlar lensin ortasından ne kadar uzaksa odaktan da o kadar uzak olurlar. Göz kısma burada devreye girmektedir; gözümüzü kısmak suretiyle yukarıdan ve aşağıdan gözbebeğimize giren ışınları azaltır; böylelikle ışınların lensimizin merkezinden geçmesini sağlayarak daha net bir görüntü elde ederiz. Özetle gözlerimizi kısmak iki mekanizmadan oluşmaktadır; önce gözlerimizin şeklini değiştiririz, ardından lensten daha iyi bir şekilde odaklanabilecek miktarda ışının geçmesini sağlarız.
Daha önceden duymuş olabileceğiniz lazer adı verilen cerrahi yöntemle gözün ön kısmının şekli değiştirilebilmektedir. Gözün ön kısmının şeklinin bu şekilde değiştirilmesi ışığın gözün arka kısmında doğru bir şekilde odaklanabilmesini sağlar.[1]
Kaynaklar
- B. S. Miller. Why Does Squinting Help People With Vision Problems See Better?. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı