Öncelikle gözün nasıl çalıştığını açıklayayım. Dışta saydam bir tabakadan (korneadan) ve ortasında yuvarlak bir dokudan (lensten) oluşan bir organ olarak göz, bir mercek yardımıyla film şeridindeki görüntüyü odaklayan bir kameraya benzer. Işık korneadan, göz bebeğinden (gözün renkli kısmındaki siyah açıklık), mercekten ve gözün arkasında bulunan astar veya "film" diyebileceğimiz retina hattına geçer. Kornea ve lens görüntüyü retinaya odaklar, retina da ışığı beyne giden elektrik sinyallerine dönüştürür. Mercek, tıpkı bir kamera merceğinin film üzerine baş aşağı bir görüntü yansıtması gibi retina üzerine baş aşağı bir görüntü yansıtır. Beyniniz de bu görüntüyü düzelterek baş aşağı bir görüntü yerine düzgün bir görüntü görmenizi sağlar.
Kornea ve lens, görüntüyü retinaya odaklayabilmek için göze giren ışık ışınlarını büker. Gözümüz, lensin biçmini değiştirerek ışığın bükülme oranını ayarlayabilir; böylelikle farklı uzaklıklardaki nesnelere odaklanabiliriz.
Ancak kornea ve lens görüntüyü retinaya doğru şekilde odaklayamadığında kırılma hatası oluşur. Miyopi, göz normalden daha uzun olduğunda veya kornea normalden daha kavisli olduğunda ortaya çıkar. Miyopide ışık ışınları retinanın ön tarafında odaklanır. Hipermetropi ise göz normalden daha kısa olduğunda veya kornea normalden daha düz olduğunda ortaya çıkar ve bu sebeple ışık retinanın arka tarafında odaklanır. Presbiyopi, 40 yaşından sonra yakındaki şeylere odaklanmamızı sağlayan lens esnekliğini (şekil değiştirme kabiliyetini) kaybetmemizle meydana gelir. Astigmatizm, korneanın yuvarlak olması gerekirken bir futbol topu şeklini aldığı durumlarda ortaya çıkar. Astigmatizmde ise ışık retinanın herhangi bir noktasına odaklanamaz.
Miyopide, ışık ışınlarını "bükmek" ve böylece görüntüyü retina üzerine düzgün bir şekilde yerleştirmek, odağı gözün daha gerisine taşımak için içbükey veya "eksi" bir lens kullanılır. Hipermetropide, ekstra bükülme sağlamak ve odağı lense/retinaya doğru geri çekmek için dışbükey veya "artı" lens kullanılır. Presbiyopi, yine dışbükey bir mercek barındıran okuma gözlüklerinin kullanımıyla giderilir. Yukarıdaki durumların her birinde gözlük camları, odağı retinaya çekmek için ışığın bükülme derecesini değiştirmektedir.[1]
Kaynaklar
- N. Oplinger. How Do Eyeglasses Improve A Person's Sight?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı