Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Gözlük takmak insanların görme yeteneğini nasıl düzeltebiliyor?

141 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Öncelikle gözün nasıl çalıştığını açıklayayım. Dışta saydam bir tabakadan (korneadan) ve ortasında yuvarlak bir dokudan (lensten) oluşan bir organ olarak göz, bir mercek yardımıyla film şeridindeki görüntüyü odaklayan bir kameraya benzer. Işık korneadan, göz bebeğinden (gözün renkli kısmındaki siyah açıklık), mercekten ve gözün arkasında bulunan astar veya "film" diyebileceğimiz retina hattına geçer. Kornea ve lens görüntüyü retinaya odaklar, retina da ışığı beyne giden elektrik sinyallerine dönüştürür. Mercek, tıpkı bir kamera merceğinin film üzerine baş aşağı bir görüntü yansıtması gibi retina üzerine baş aşağı bir görüntü yansıtır. Beyniniz de bu görüntüyü düzelterek baş aşağı bir görüntü yerine düzgün bir görüntü görmenizi sağlar.

Kornea ve lens, görüntüyü retinaya odaklayabilmek için göze giren ışık ışınlarını büker. Gözümüz, lensin biçmini değiştirerek ışığın bükülme oranını ayarlayabilir; böylelikle farklı uzaklıklardaki nesnelere odaklanabiliriz.

Ancak kornea ve lens görüntüyü retinaya doğru şekilde odaklayamadığında kırılma hatası oluşur. Miyopi, göz normalden daha uzun olduğunda veya kornea normalden daha kavisli olduğunda ortaya çıkar. Miyopide ışık ışınları retinanın ön tarafında odaklanır. Hipermetropi ise göz normalden daha kısa olduğunda veya kornea normalden daha düz olduğunda ortaya çıkar ve bu sebeple ışık retinanın arka tarafında odaklanır. Presbiyopi, 40 yaşından sonra yakındaki şeylere odaklanmamızı sağlayan lens esnekliğini (şekil değiştirme kabiliyetini) kaybetmemizle meydana gelir. Astigmatizm, korneanın yuvarlak olması gerekirken bir futbol topu şeklini aldığı durumlarda ortaya çıkar. Astigmatizmde ise ışık retinanın herhangi bir noktasına odaklanamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Miyopide, ışık ışınlarını "bükmek" ve böylece görüntüyü retina üzerine düzgün bir şekilde yerleştirmek, odağı gözün daha gerisine taşımak için içbükey veya "eksi" bir lens kullanılır. Hipermetropide, ekstra bükülme sağlamak ve odağı lense/retinaya doğru geri çekmek için dışbükey veya "artı" lens kullanılır. Presbiyopi, yine dışbükey bir mercek barındıran okuma gözlüklerinin kullanımıyla giderilir. Yukarıdaki durumların her birinde gözlük camları, odağı retinaya çekmek için ışığın bükülme derecesini değiştirmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. N. Oplinger. How Do Eyeglasses Improve A Person's Sight?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close