Birinci soruya cevap. Beden dili evrimsel olarak var olan bir kavram,bu bağlamda evrimin bize kazandırdığı bu özellikle bazı anlarda (evrimsel olarak hayatta kalmak için bunları yapmamızın gerekli olduğu kanısındayız) farklı hareketler sergiliyoruz. Yalan söylerken de buna benzer hareketler sergilemekteyiz,bu davranışların kesin olarak hangi davranışlar olduğunu saptamamız zor çünki göz hareketleri de dahil bir çok davranış kültürel nedenlerden dolayı farklı olabiliyor. Mesela Uzak Doğudan olan ve sizden yaş olarak küçük birinin sizinle konuşurken göz kontağı kurmaması veya az kurması onun kültüründe saygı alameti,size ise yalan konuşuyor imajı verebilir.
Beden dili uzmanlarına göre yalan konuşurken bazı hareketlerde bulunuyoruz,bu varsayımlar çoğunlukla uzmanların şahsi tecrübesine esaslanarak oluşturuluyor,her ne kadar bazı davranışlar insanların ekseriyetinde gözlemlense de bunun yüzde yüz doğruluğu yoktur. Hangi göz hareketinin hangi anlama geldiği ise beden dili uzmanlarına göre değişmektedir.
Mesela ünlü Beden dili uzmanlarından Joe Navarra kitabında şöyle ifade ediyor:"İster gözlerin kısılması ister gözbebeklerinin küçülmesi yoluyla olsun, gözlerin boyutundaki herhangi bir küçülme, bilinçaltından kaynaklanan bir engelleme davranışı olarak görülebilir. Ve tüm engelleme davranışları endişe, memnuniyetsizlik, anlaşmazlık ya da algılanan potansiyel bir tehdidin işaretidir.[1]"
Yine de kültürel,şahsi ve duruma uygun olarak değişen faktörleri göz önünde bulundurarak kişinin yalan söylediğini beden dili aracılığı ile saptayabilmemiz mümkün gibi gözüküyor.
Kaynaklar
- J. Navarro. (2008). Beden Dili - Eski Fbi Ajanından İnsanların Bedenini Okuma Rehberi. ISBN: 9786051060484. Yayınevi: Alfa Yayıncılık.