Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
11

Göz akına düşen kirpik göz kapağının altına kaçıp ortalıktan yok olduktan sonra nereye gider? Ona ne olur?

98,125 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Hekim

Dışarı!

Göz küremizin beyaz kısmı (sklera) ve göz kapaklarımızın iç yüzünü kaplayan saydam, keratinsiz ve düzenli yerleşimli epitel hücrelerinden oluşan "konjonktiva" adında bir doku vardır. Konjonktiva gözün beyaz görünen yerlerini kaplayan saydam bir örtü gibidir ve damarlar, sinirler ve salgı hücreleri yönünden çok zengindir. Dışarıdan gelen yabancı cisimler (ya da çok da yabancı sayılmayacak bir kirpik) göze temas eder etmez kornea refleksimiz uyarılır. Göz kırpma hareketi yapılır. Cisim daha hassas olan kornea üzerinden göz kapaklarının mekanik gücüyle uzaklaştırılır. Genellikle sizin de söylediğiniz gibi gözün alt yarısına doğru gider.

Bu noktada şunu fark etmekte fayda var: Gözün renkli kısmı olan korneanın hemen bittiği yerde başlayan konjonktiva göz kapaklarına doğru sklerayı örterek devam eder ve tam kapakların çıktıkları köklerde kıvrılarak göz kapaklarının altına girer. Dolayısıyla göz küresinin altına veya üstüne herhangi bir yabancı cismin geçmesini engelleyecek şekilde konumlanır. Dolayısıyla düşen hiçbir kirpik, göz küresinin altına giremez. Sadece konjonktivanın kıvrım yaptığı göz kapağı köklerinin çıkmazına doğru ilerleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu noktada da işin içine konjonktiva sinirleri ve salgı elemanları girer. Yabancı cismin konjonktivadaki sinirleri uyarmasıyla göz yaşı bezleri ve konjonktivadaki salgı hücreleri çeşitli içeriklerde salgılar üreterek konjonktiva yüzeyini yıkamaya başlarlar. Nitekim göz yüzeyi, gün içinde fark ettiğimiz ya da etmediğimiz çok küçük yabancı cisimlerle karşılaştığı için bir anlamda sık sık yıkanma hâlindedir. Kirpik de dahil olmak üzere konjonktivada kalan tüm yabancı cisimler salgı elemanlarından gelen yıkama ve göz kırpmanın getirdiği mekanik etkilerle dışarı atılır.

Herhangi bir şekilde bir yabancı unsur konjonktiva üzerinden atılamazsa o bölgede bir enfeksiyon gelişebilir. Buna konjonktivit denir, sebep olan mikrobiyal etkene göre viral ya da bakteriyel konjonktivit adını alır. Eğer ortada enfektif bir gerekçe yokken, gerçekte oldukça zararsız bir dış etkene konjonktiva anormal tepki veriyorsa buna da allerjik konjonktivit denir ki mevsim geçişlerinde görülen gözlerde anormal sulanma, akıntı, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı gibi şikayetler toplumda çok sık görülen bu hastalığa işaret eder.

Hayal etmesi oldukça zor olduğundan şematik bir çizimini göstermeyi uygun bulduğum konjonktivaya dair bir görsel. Konjonktivanın üst ve alt köşelerde nasıl bir kıvrım yaparak gözün alt ve üstündeki boşluklara geçişi önlediğine dikkat edin.
Hayal etmesi oldukça zor olduğundan şematik bir çizimini göstermeyi uygun bulduğum konjonktivaya dair bir görsel. Konjonktivanın üst ve alt köşelerde nasıl bir kıvrım yaparak gözün alt ve üstündeki boşluklara geçişi önlediğine dikkat edin.
123RF.com
28,300 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Anatomy, Head And Neck, Eye: Conjunctiva. (28 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Conjunctivitis. (28 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close