Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Yurduseven
Üye 8 Ocak 2021
1

Görme engelli insanlara renkleri tanıtabilir miyiz ?

Doğuştan görme engelli olma şartı ile .
231 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur 8 Ocak 2021

bu arada bi tane kaynakta bilgi buldum paylaşmak istedim .

Görme engeli kadar diğer birçok duyusal ve motor fonksiyon sorunlarının tedavisi için değerli bir çözüm olduğuna inanılan nöroprotez cihazların biyoelektronik ve nöromühendislik alanlarının interdisipliner gelişimi ile son derece zararsız ve verimli bir teknik haline gelmesi bekleniyor.Dünya genelinde tahminen 39 milyon insanı etkilediği bilinen görme engeli, genetik olabildiği kadar, retina yırtılması, travma, glokom, katarakt, inflamasyon, enfeksiyon ve hatta görme bölgesinde gerçekleşen inme gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir. Bazı görme engelleri geçici olabilir ve medikal olarak tedavi edilebilir durumda olabilir.

Ancak çok uzun zamandır araştırmacılar kalıcı körlük engeli olan insanlara da yardım etmenin potansiyel yollarını aramakta. Görsel fosfen (phosphenes) yaratarak ışığı direkt olarak görmeden de olsa ışığı algılamayı sağlamak bu anlamda ortaya çıkan ilk fikirlerdendi. Retinal implantlar ile, protez göz veya retina ile de görme engellilere çözüm bulunmaya çalışılıyor. Dünya körlerinin yarım milyonu tavuk karası olarak bilinen genetik rahatsızlık Retinitis pigmentosa dolayısıyla rahatsızlık yaşıyor. Ancak bunlardan sadece birkaç yüz tanesi implanta uygun görülmüş ve tedavi olabilmiş durumda. Tüm bunların dışında da görme merkezine implant yapılması ve burdaki sinirleri yapay olarak uyarmak bir diğer tedavi stratejisi ve şimdilik bunun için intranöral bir çözüm aranıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin ve optik sinirlerin direkt bağlantılı olması bu çözüm yolunun büyük bir potansiyeli olduğuna işaret ediyor ve tedavini dışlama kriterlerinin bu nedenle minimize edilebileceği düşünülüyor. 1990'larda optik sinirleri uyarabilmek için denenen girişimler pek de umut verici sonuçlar üretmemişti. EPFL Nöromühendislerinden Diego Ghezzi yaptığı açıklamada daha önce manşet sinir elektrotları kullanıldığını ancak bu elektrotların sert olduğunu ancak stabil olmadığını doğal olaraküretilen elektril uyarının da durağan olamadığını belirtti. Bu nedenle hastalar olandan farklı bir şey görüp uyarımın interpretasyonunda zorlanıyordu.

İntranöral elektrotların hastalara, görmede oldukça zengin görsel bilgi sağlayarak destek olmakta çok faydalı olacağı görülüyor. Üstelik uzun vadede bağlantıların kopma ihtimali oldukça az ve stabil yapıda oldukları belirtiliyor. Bilindik manşet elektrotlar operasyon ile sinirlerin etrafına yerleştirilirken, internöral elektrotlar sinirlerin içerisinden geçerek tıpkı normal biyolojik internöronlar gibi davranıyor.

12 elektrottan oluşan elektrot ağı OpticSELINE'i üreten araştırma ekibi, bu elektrotların ne kadar efektif olduğunu anlayabilmek için bu ürün üzerinden elektrik akımı vererek optik sinirleri uyardı ve beynin görsel korteksinin aktivitesini ölçtü. Oldukça ayrıntılı bir algoritma ile korteksten gelen sinyalleri çözümleyen araştırmacılar, her uyartı veren elektrodun kortikal aktivasyonda kendine has paternler oluşmasına sebep olduğunu gösterdi. Araştırmacılar buna dayanarak intranöral uyarımın seçici ve informatif olduğuna kanaat getirdi.

KENDİ FİKRİM :

Elbette İlk başta optik uyarıcılar ile elektronlar belirtli halde beyne gider daha sonra da beyin dalgalarını kullanarak ışıgın belirli cisimleri çip yolu ile kırıp normal bir şekilde görebilir . bunun için iyibir nanoçip gereklidir .

Kaynaklar

  1. Baran Bozdağ. Optik Sinirleri Uyarma Yöntemi. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: BilimFili | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close