Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Nova B
Ali Nova B
23K UP
Üye 20 Temmuz 2020
2

Gliese 436 b hakkında ne biliyoruz (Wikipedia haricinde)?

1,067 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi 21 Temmuz 2020

Son on yılda, gökbilimciler binlerce dış gezegen keşfettiler ve her yeni keşif bir öncekinden biraz daha garip görünüyor. TrEs-2b'yi ele alalım, kömürden daha koyu bir maddeden yapılmış bir gezegen. Sonra Gliese 436 b ( GJ 436 b olarak da bilinir) var. Bu uzaylı dünya, Dünya'dan Aslan takımyıldızına doğru yaklaşık 30 ışıkyılı uzaklıktadır. Ve çok sıcak buzdan yapılır.

Bekle. Ne?

Gliese 436 b, Güneş'ten daha serin, daha küçük ve daha aydınlık bir yıldız olan Gliese 436 olarak bilinen kırmızı bir cücenin etrafında dönen Neptün büyüklüğünde bir gezegendir. Gezegen, ana yıldızının etrafındaki bir yörüngeyi 2 günden biraz fazla bir sürede tamamlar . Bu kısa yörünge dönemi, gezegenin yıldızına dikkat çekici bir şekilde yakın olduğunu, belki de Gliese 436'yı Merkür (güneş sistemimizdeki en iç gezegen) ve Güneş arasındaki mesafenin onda biri kadar yörüngede bulduğunu göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yakınlık nedeniyle, gezegenin sıcaklıkları suyu sıvı formda tutacak kadar sıcak olan 526ºC'yi (veya 980 ° F) aşıyor. Yine de, mevcut modellerimiz böyle bir gezegenin olduğunu gösteriyor. Çoğunlukla hidrojen gazından oluşan ve bu kadar yüksek yüzey sıcaklıklarına sahip olan, atmosferinde önemli miktarlarda metan içermelidir.

İşte Gliese 436 b'nin garipleştiği yer.

NASA'ya göre, gezegen olması gerekenden 7.000 kat daha az metan içeriyor ve şaşırtıcı miktarda karbon monoksit molekülü var.

Ve orada ikinci gizem yatıyor - karbon monoksit bu dereceye kadar mevcut olmamalı, çünkü sıcaklıklar belirli bir eşiğin üzerine çıktığında kıtlaşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Gliese 436 b'ye bir bakış (Resim Kredisi: Dr.Jason Wright)
Gliese 436 b'ye bir bakış (Resim Kredisi: Dr.Jason Wright)
Gliese 436 b'ye bir bakış (Resim Kredisi: Dr.Jason Wright)

Herkesin En Garip Şeyleri?

Gezegen Neptün boyutunda olmasına rağmen, tam bir hidrojen makyajına sahip olmak için çok kompakttır (tipik gaz devleri gibi); ancak, kayalık, süper bir dünya gezegeni olarak kabul edilecek kadar kompakt değildir. Nihayetinde, gökbilimciler gezegenin kayalık bir çekirdeğin üstünde “Buz-x” olarak bilinen egzotik bir su-buz formuna ev sahipliği yaptığını düşünüyorlar .

Ve bu garip buz maddesi, aşırı sıcak sıcaklıklara rağmen katı kalabilir - çok sıcak konuşuyoruz, yüzünüzü eritebilir ...(merak ediyorsanız, insan derisi 100 ° C / 212 ° F'ye ulaştığında suda erir).

Peki, bu sıcaklıklarda su nasıl katı kalabilir? Gezegenin muazzam yerçekimi, atmosferdeki eser miktarda su buharını sıkıştıracak kadar güçlüdür ve onu sıvı formuna geri dönmesini önler.

Gliese 436 b'nin sanatçı sunumu (aksi takdirde GJ 436 b olarak bilinir) (Resim Kredisi: NASA / JPL-Caltech / UCF)
Gliese 436 b'nin sanatçı sunumu (aksi takdirde GJ 436 b olarak bilinir) (Resim Kredisi: NASA / JPL-Caltech / UCF)
Gliese 436 b'nin sanatçı sunumu (aksi takdirde GJ 436 b olarak bilinir) (Resim Kredisi: NASA / JPL-Caltech / UCF)

Yeni Analizler:

Gliese 436 b'nin keşfedilmesinden bu yana geçen yıllarda birçok yeni gelişme ortaya çıkmıştır. Warwick Üniversitesi'nden bir basın açıklamasında , bir araştırmacı ekibi, gezegenin bazılarının ana yıldızı tarafından uygulanan baskılar nedeniyle buharlaştığını ortaya koydu.

Bunun ne anlama geldiğini anlamak için, Gliese 436 b'nin spektral bir analizinin diğer gözlemlerle tutarsız olduğu ve atmosferinde bulutların olabileceğini düşündüren 2013'e geri dönmeliyiz .

O sırada, önder yazar Dr Heather Knutson bu atmosferin önemini tartıştı: “Ya bu gezegenin görüşü gizleyen yüksek bir bulut katmanı var ya da hidrojenden yoksun, Neptün'ün aksine. Hidrojen yerine, atmosferi sıkıştıracak ve kimyasal imzaları tespit etmemizi zorlaştıracak nispeten büyük miktarlarda su buharı, karbon monoksit ve karbon dioksit gibi daha ağır moleküllere sahip olabilir. ”

Warwick araştırmacıları iletim spektrumunu bir kez daha inceleyerek aramızda GJ 436b arasında büyük bir bulutun bulunduğunu öğrendiler. Muhtemelen gezegeninin atmosferinden kaçan bu bulut büyük ölçüde hidrojenden oluşur ve geride kalmaya devam eder.

323 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Garip Uzaylı Dünyalar: Yanan Buzlu Gezegen. (21 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Araştırmacı 21 Temmuz 2020

Buzla kaplı ve yanan bir gezegen! Neptün boyutlarındaki bir gezegenin karakteristik özelliklerine sahip bu gezegen, evrendeki yaşam arayışlarımızda karşımıza çıkan en garip olaylardan biriydi.

Nasa; bu gezegeni 2007 yılında keşfetti. O tarihe kadar bulunan gezegenlerin tümü, ''Radyal Hız Yöntemi'' diye adlandırdığımız, gezegenlerin ait oldukları yıldız sistemlerindeki yıldızların, kütleçekimleri sebebiyle meydana gelen hareketlerindeki yalpalanmalar sayesinde bulunmuştu. Ancak bu yöntem, bahsi geçen gezegenlerin kütleleri ve yörüngeleri hakkında yeterli veriyi sağlayamıyor. Astonomlar, gerekli verileri elde etmek için, gezegenlerin kendi yıldızlarının önünden geçişlerini izliyorlar. Bu geçiş sırasında gezegenin yıldız üzerinde oluşturduğu karartmanın analizini yaparak, gezegenin bileşimi hakkında ipuçları elde ediyorlar. Yinede bu yöntem, belirli bir boyutun altındaki gezegenlerde işe yaramıyor. Bunun sebebi; gerekenden daha küçük ebattaki bir gezegenin yeteri kadar karartma sağlayamaması.

YANAN BUZ GEZEGENİ (GLİESE 436 B)
YANAN BUZ GEZEGENİ (GLİESE 436 B)
YANAN BUZ GEZEGENİ (GLİESE 436 B)

Gliese 436 b ise şimdiye kadar Radyal Hız Yöntemi ile gözlemlenmiş en küçük gezegen ünvanına sahip. Üstelik şimdiye kadar keşfedilen diğer gezegenlerden çok daha farklı. Bu gezegen, yaklaşık Neptün boyutlarında, genişliği ise 50.000 km civarında ölçülmüş. Yani Dünyamızın yaklaşık 4 katı genişliğe sahip. Çekirdeği kaya ve demirden oluşan gezegenin yüzey sıcaklığı 439°C olarak hesaplanmış.Yörüngesinde bulunduğu yıldız, Güneşten çok daha soğuk olmasına rağmen, gezegenin yıldızına olan uzaklığı, Merkür'ün Güneş'e olan uzaklığından 13 kat daha yakın. Bu da gezegenin yüzey sıcaklığını artırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yanan Buz Gezegeni (Gliese 436 b)
Yanan Buz Gezegeni (Gliese 436 b)
Yanan Buz Gezegeni (Gliese 436 b)

Bileşiğinde çoğunlukla hidrojen bulunduruyor ancak kayalık ve toprak bir yüzey oluşturmak için yeterli yoğunluğa sahip değil. Ancak gezegenin büyük kütleçekiminden kaynaklanan basıncın etkisiyle su, yüzeyde katılaşıp sıcak buz formatında bulunuyor. Çok yüksek basınç altında su, bildiğimiz buzdan daha yoğun bir buza dönüşüyor. Gezegen kütlesinin yarısının bu buzdan mantodan oluştuğu tahmin ediliyor. Gezegen yüzeyindeki suyun, yıldıza bu kadar yakın mesafedeyken bu derece yoğunlaşması bekelenen bir durum değil; bu yüzden gezegenin dış yörüngelerden iç yörüngelere doğru hareket ettiği düşünülüyor.

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Yanan Buz Gezegeni (Gliese 436 B). (21 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close