Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zafer Karacay
Zafer Karacay
24K UP
Üye
3

Gezegenler ile yildizlarin dönüs hizlarina ana etken nedir?

Mesela Dünya,Günese yaklasirsa,Günesin kütle cekimine ugruyor,uzaklasirsada uzay bosluguna gider deniyor..Kafam cok karisti ya arkadaslar.Bu gezegenler nasil o yörüngeye oturdu,hizini nasil sabitliyor,ve sayet karanlik olan yer gözle görülmeyen bez gibi bir yapiysa ,Dünya yeni yörüngeye oturmasi gerekmez mi?
220 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berk Mutlu
Berk Mutlu
62K UP
Öğrenci

Güneşimiz bize en yakın olduğu 3 Ocak en uzak olduğu 4 Temmuz tarihidir ve bunlar arasında 5 milyon km lik bir fark var (makro boyutta minicik bile olsa)ona rağmen sistemden çıkmaz veya aşırı kütle çekime maruz kalmaz. Çıktı diyelim o zaman da ya bir kara deliğe yem olur ya da başı boş koyun sürüsü gibi uzay da dolanır.(burda ısı ve ışık kaynaklarından uzaklaşması gibi insanlığı tehdit eden kısımlara girip sizi sıkmak istemem)

Bizim güneş sistemine "sistem" dememiz keyfi değil bir sebebi var;bu gezenler milyarlarca yıldan beri aynı yörüngede dolanmak ta (Merkür'ün absürt yörüngesinde ki sapmaları saymazsak) sözgelimi bu düzen hep vardı ve bozulmadan devam etti.

Yörüngede ki hızlara gelicek olursak bu kütle çekimine bağlı.Güneş sistemindeki bütün gezegenlerin izlediği bir elips şekilli yörünge vardır ve bu yörüngede giderken güneşe ve diğer gezegenlere olan mesafesinin değişmesi nedeniyle kütle çekimi de değişiyor fakat burdaki faz farkları çok küçük diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık olan yere gelirsek orası tamamen karanlık enerji ve karanlık madde den oluşuyor (evrenin %95 inden fazlasını kaplamakta) bu konu hakkında çok fazla bilgimiz yok araştırmalar devam etmekte. Karanlık madde ve enerji ışığı bile içinden geçirdiği için göremiyoruz(kara deliklerin ışığı yuttuğunu hatırlarım) ki bu kara deliklerden de zor birşey hiçbir radyo sinyali dahi alamıyoruz

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close