Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Endı Sıkul
Endı Sıkul
8K UP
Üye
8

Gerçekliği kaybettiğiniz bir paradokstan nasıl çıkarsınız?

Bir gün uyandınız. Ancak mantıksız bir şeyler var. Bir anda aslında bir rüyada olduğunuzu farkettiniz ve yine uyandınız. Ancak yine bir şeylerin mantıksız olduğunu düşündünüz ve yaşadığınız dünyanın gerçek olmadığı kanısına vardınız ve tekrar uyandınız. Paradoksun, sizin paradoksta olduğunuzu düşünmeniz olduğunu farkettiniz. Asıl Gerçek nedir?
2,001 görüntülenme
Gerçekliği kaybettiğiniz bir paradokstan nasıl çıkarsınız?
Gerçekliği kaybettiğiniz bir paradokstan nasıl çıkarsınız?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
8 Cevap
Ali Kaan Kıray
Yarı Zamanlı Düşünür

Aslında sorunuzun cevabı, asıl gerçeklik kavramının olmaması diyebiliriz. Gerçeklik değişken bir kavramdır. İnsanların yüzyıllarca gerçek olarak kabul ettiği, o dönemin sağladığı bilimsel verilerle kabul görmüş teoriler bile karşıt bir teorinin kabulü ile değişebilir. Bunun en basit örneği, "Düz Dünya" teorisi olabilir. Tabii ki bilimsel ve somut gerçeklerle, algısal gerçeklikleri kıyaslamak tam anlamıyla doğru değildir. Ama insan zihnini ve yaşantısını düşündüğümüzde, gerçek kavramımızın kısa bir süre içinde bile ne kadar değiştiğine şahit olmuşuzdur. İllüzyonlar, zaman zaman gerçeklik algımızı etkileyebiliyor. Her an yeni bir gerçeklikle karşılaşabiliyoruz. Ve önceden gerçeği budur dediğimiz şeyleri geride bırakabiliyoruz.

Sorduğunuz soruda bir rüyada olduğumuzu varsayıyoruz. Her uyanışımızda, uyandığımızı sanıyoruz. Ama bir sonraki uyanışımızda, uyanmadığımızı fark ediyoruz. Kısacası gerçeklik algımızı kaybettik. Bu durumda iki seçeneğimiz var.

1.Gerçekliği Sorgulamak:

Tüm Reklamları Kapat

Paradoksta olduğumuzun farkındayız. Uyandığımızda, gerçekliği sorgulamaya başlayabiliriz. Sorgulamalarımız biter veya bitmez, rüyamıza devam ederiz ve tekrar uyanırız.

2.Gerçekliği Kabul Etmek:

Paradoksta olduğumuzun farkındayız. Uyandığımız ilk anda, o anda ki gerçekliği kabul edebiliriz. Rüyamıza devam ederiz ve tekrar uyanırız.

İki seçeneği karşılaştıralım:

Tüm Reklamları Kapat

Gerçekliği sorgularken, paranoya içinde geçen rüyalarımız yavaş yavaş akıl sağlığımıza zarar vermeye başlayacak. Belki de gerçekliğin peşinden koşup, bu paradokstan bir şekilde çıkmanın yolunu arayacağız ve tekrar uyanacağız. İlk uyandığımız anda gerçekliği kabul edersek rüyamızı yaşamaya devam edeceğiz. Ve tekrar uyanacağız.

"Ya tekrar uyanmazsak"

Paranoya içinde geçen bir gerçeklikte hayatımıza devam etmiş olacağız.

Bence bu paradoksun kilit noktası sizinde söylediğiniz gibi; paradoksun, sizin paradoksta olduğunuzu "düşünmeniz". Evet, gerçeklik kavramı değişkendir. Ama her zaman kabul görmüş bir gerçek vardır. O an ki gerçekliği kabul ederseniz o rüya artık sizin gerçeğinizdir. Ondan sonra tekrar uyanırsanız yeni gerçeğinizde sıradaki rüyanızdır. Bu paradoks, sizin paradoksta olduğunuzu düşünmeniz ise gerçekliğin değişken olduğunun bilincine varıp bu paradokstan çıkabilirsiniz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tayyip Durgunkaya
Mekatronik mühendisliği öğrencisi

Bir rüyadan uyanmanın en kolay ve etkili yolu düşmek olabilir ;) şaka biyana buna soruya yanıtım biraz basit ama yapması zor bir şey olucak. Bir rüya parodoxsundan uyanmanın en mantıklı yolu düşünmeyi bırakmaktır bence, düşünmemek ,düşünmeye ara vermek hatta bir süreline bırakmak yapması zor fakat tahminimce bizi bu parodoxtan bizi kurtarır .

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
76K UP
Felsefe meraklısı

Cevap gerçekliği nasıl tanımladığınız ve neyi aradığınıza göre değişir. Eğer bir şeyin gerçek olup olmadığının tespitini onu algılayan ve mantıklı bulan bir bilincin varlığı ile ilişkilendirirsek gerçeklik de ona göre şekillenecektir. Doğal olarak mantıklı olan şeyler mantıksızlığı keşfedilene kadar gerçektir, mantıksız olanlar ise mantıklı bir açıklama bulunana kadar gerçek değildir. Bu çıkarım öznel bir gerçekliğe de dikkat çektiğinden, sorudaki sürekli yeni "gerçekliklere" uyanan kişiyi rahatsız edecektir. Bu kişi esasında bilinçten bağımsız nesnel bir gerçekliğin olup olmadığı sorusunu kurcalıyor. Fakat ortada bir bilinç olmaz ise bunun cevabını kim veya ne verecek?

105 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Meserret Tok
Rüya Paradoksu

Sayısı belirsiz katmanlardan oluşan bu paradokstan çıkmak için mantık yoluna başvurmak gerekir.

  1. Rüyada olduğumuz paradoksunu nasıl anlarız? Rüyaları bir parça yönetebiliriz ki buna Lucid rüyalar deriz. Rüyada olduğumuzu farkettiğimizde rüyanın gidişatına yön vermek isteyebiliriz. İstediğimiz şekilde ilerlemesini sağlayabiliriz. Elbette bu noktada rüyada olduğumuzun artık bilincindeyiz demektir. Yalnızca rüyamızı daha eğlenceli hale getirmek için bilinçaltımızı yönlendirmek bize vakit kazandırmış oluyor.
  2. Rüya içinde rüya görebilmek de mümkün müdür? Elbette, mümkündür. Rüyadan uyanıp diğer rüyaya geçene dek onun da bir rüya olduğunu fark etmeyebiliriz. Gerçek dünyada olduğumuzu zannedebilir ve rüyada başımıza gelenleri gerçekmiş gibi algılamaya devam edebiliriz.
  3. Rüyada gördüğümüzü uyandığımız zaman algılarız, öyle değil mi? Gerçek hayatta gözlerini ovuşturmak, kendini çimdiklemek, etrafa dikkatlice bakarak her zamanki oda ve eşyaların orada olduğunu gözlemleyip emin olmak gibi süreçlerden geçeriz. Rüya ile gerçeklik arasındaki paradoksu çözüme kavuşturan anı yaşarız.
  4. Sorunuzun cevabını kesin bir şekilde verecek olan ileri seviyede bir teknoloji ilerleme kaydediyor. Japon bilimciler rüya gördüğümüzde retinamıza düşen sinyalleri dijital ortama aktarmaya çalışan bir teknolojinin mümkün olduğundan söz ediyor.[1

Kaynaklar

  1. LABMEDYA. Rüyalarimizi Yönetmek Mümkün Mü. (24 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2024. Alındığı Yer: LABMEDYA | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Emre Atlı
Fen Lisesi Öğrencisiyim

Asıl gerçek, bilinçli bir varlık olarak yaşadığınız an ve deneyimlerinizdir. Hangi düzlemde veya gerçeklik seviyesinde olduğunuz, bir paradoks içinde olduğunuz veya gerçek dünyanın ne olduğu konusunda kafanız karışık olabilir, ancak şu anki bilinciniz ve deneyimlediğiniz şeyler asıl gerçektir. Önemli olan, yaşadığınız anı değerli kılmak ve içinde bulunduğunuz anı en iyi şekilde yaşamaktır.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close