Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan Özen
Üye
0

gelecekte yıldızlararası seyahatimizi mümkün kılacak keşfedilmemiş fizik kanunları olabilir mi?

192 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Bilimsel teorilerin farklı söylemleri bazen popüler bilimde aynı şekilde dile getirildiğinden kafa karıştırabiliyor.

Bir takım şeyleri fizik kanunları yasaklar. Bunun lamı cimi yoktur ilerde bu teorinin yanlış olduğu anlaşılıp yerine başka teori konduğunda yeni gelen teori de bunları yasaklıyacaktır. Mesela hiçbir şey ışığın boşluktaki hızından daha hızlı gidemez[1]. Bu oldukça nettir bunun aksini iddia eden bilim insanları bilim değil sözdebilim (pseudoscience) yapıyordur. Yani çeşitli film ve kitaplarda gördüğün: yok altuzaya giriyoruz, yok üst uzaya çıkıyoruz, yerimizde zıplayıp pabuçlarımızı birbirine vuruyoruz, FTL(Faster-Than-Light) sürücüyü devreye sokuyoruz gibi şeyler yakın veya uzak gelecekte var olmayacaklar.

Işık hızı ile karşılaştırılabilir (Newton kanunları ile açıklanamayacak kadar yüksek hızlar) bir hızda giden uzay aracı yapmak mümkün değil argümanı ise şu an elimizdeki teknoloji ile ve hatta şu an kullandığımız enerji kaynakları ve enerji depolama yöntemleri ile bunu yapamıyacağımızdan ileri gelir. Yani gelecekte henüz keşfedilmemiş bir fizik yasasını kullanarak veya enerjiyi depolamanın çok daha etkili bir yöntemini bularak "The Compleat McAndrew"[2] kitabındaki gibi muazzam bir ivme ile hızlanabilen ve ışık hızına yakın hızlarda giden bir uzay gemisi yapmamızı engelleyen bir şey yok. Pek mümkün gözükmemekle birlikte ihtimal dahilinde.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızlararası yolculuk deyince galaksimizin içindeki yıldızlardan bahsettiğini varsayıyorum. En yakın yıldız 4 ışık yılı uzaklıkta (Alpha Centauri) en uzak olanı ise 1 milyon ışık yılı uzaklıkta[3][4]. Haliyle ışık hızının %80'i ile giden bir gemi Alpha Centauri'ye 5 yılda gidebilir. Daha uzak olan yıldızlar için veya kasteddiğin başka galaksilere gitmek ise yüz binlerce hatta milyonlarca yıl sürecek bu yolculuğa ya biz yola çıkarız yolda üremeye devam ederiz torunlarımız varır gibi bir durum olacak ya da fizik ve mühendislik bu kadar gelişirken biyoloji ve tıp alanındaki paralel gelişmeler sayesinde milyonlarca yıl yaşabilir hale gelmiş olacağız.

İnsan ömrü konusunda ise yine benzer bir şey söyleyebiliriz. Ölümsüzlük asla bulunmayacak mümkğn değil ama zamanla insan ömrünü uzatacak gelişmeler oluyor ve olmaya devam edecek. Bir üst limiti var mı henüz bilmiyoruz. Yani o uzay gemisini yapacak bilimsel seviye de bir toplumda ortalama ömrün milyon yıl seviyesine çıkmış olması benzer bir seviyede tahmin. (en azından şimdilik)

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A Einstein. (1905). Zur Elektrodynamik Bewegter Körper. Annalen der Physik (ser. 4), 17, 891–921,. | Arşiv Bağlantısı
  2. C Sheffield. (2000). The Compleat Mcandrew. ISBN: 067157857X. Yayınevi: Baen Books.
  3. D Benningfield. Farthest Stars. (15 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2022. Alındığı Yer: stardate.org | Arşiv Bağlantısı
  4. T Sharp. Alpha Centauri: Closest Star To Earth. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2022. Alındığı Yer: space.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close