Merhaba Arda Efe Berber;
Benim de merak ettiğim konulardan bir tanesine değinmişsiniz .Üzerinde çok konuşulması gereken bir konu yani en azından kısa bir cevap ile bu konu çözülemez .Çünkü insan beyni çok katmanlı bir sinirsel ağ ile çevrilidir.Bu sinirsel ağ sayısal olarak milyarlar ile ifade edilmekte ama daha da fazla olabilir.Bu sinirsel ağlarda bilgi ile çevrilidir.Burası kritik nokta çünkü bu kadar çok veriyi oluşturan sinirsel ağı nasıl bilgisayarlara entegre (aktarabiliriz) edebiliriz.
Geleceğim nokta şurası; bilgisayarlar belli bir fiziksel kapasite ile çalışırlar.Bu fiziksel kapasite dediğim donanımlardır(işlemci , hardisk, ram, vs).Donanımlar ise teknolojik imkanlar ile artırılır gelişir.Günümüzde insan beynini taşıyabilecek kapasitede bir bilgisayar sistemi yoktur.Bunun için teknolojinin bu sorunu çözmesi lazım.Yani bu donanımı sağlaması lazım.Diyelim ki donanım kısmını çözdüler ama iş burada da bitmiyor.Çünkü sadece hafıza kısmını hallettik bu da beyindeki bilgileri aktarabileceğin bir fiziksel donanım oldu.Daha sonrasında yazılımsal olarak bu verileri işleyecek ve karar verecek(beyin) bir program yazılması gerekir.Çünkü beynin nasıl çalıştığını, bu bilgileri nasıl işlediğini yazılımsal olarak kayıt edecek bir sistemin oluşturulması gerekecek.
Kısaca kendimde bu konuda çalışmalar da bulunuyorum .Aslında dünyada çoğu sistem şuan insanlar tarafından dolaylı veya dolaysız eğitiliyorlar.Bir çok sistem akıllı sistem olarak insan yaşamına girmiş durumda ve insanlardan bilgiler öğreniyorlar.Bu şekilde makineler insan beynini az da olsa taklit edebiliyorlar.Çalıştığım meslek bilgisayar mühendisliği .Tabi çalışma dediğim şey Computer Vision(Bilgisayar görüsü).Bilgisayar görüsü insan beyni ne alaka diyebilirsin .Çok alakalı bir konu, çünkü ileride insan beynini bir yazılım şekline dönüştürürsek ve buda görsel hafıza dediğimiz kısım ile ilgili donanım ve verilerle alakalı.Sadece bilgisayar görüsü ile oluşturulan en büyük sinirsel ağ beyindeki ilgili görsel sinirsel ağına göre çok küçük bir kısma eşittir.Bu sadece görsel olarak düşünürsek bu sonuca ulaşıyoruz.
Sonuç olarak teknolojik imkanlar sağlandığı zaman insan beynini makinelere aktarmak mümkün diyebiliriz ama teorik olarak .Baktığımız zaman günümüzde küçük de olsa insan beynini taklit edebilen yazılımlar var.Demek ki donanımsal olarak belli bir seviyeye ulaşılmış ve ileri ki zamanlarda insan beynini aktarabilecek bir makine yapılabilinir.Bunu içinde teknolojik imkanların önce sağlanılması lazım.
Yazacaklarım bu kadar çok derin bir konu daha çok üzerine konuşulması ve irdelenmesi gerekir.Kısaca anlatmaya çalıştım. İyi günler.
Kaynaklar
- Yazar Yok. İnsan Beyninin Kapasitesi. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Evrim Ağacı:insan Beyni Kapasitesi. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı