Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Efe Berber
Arda Efe Berber
2,677 UP
Üye
6

Gelecekte beynimizi bir şekilde yapay bir dokuya (vücuda) kodlayıp ölümsüzlüğe erişebilir miyiz? Bilimle bu mümkün mü?

İlle de doku olmak zorunda değil. Bir robota da bunu yapabilir miyiz? Eğer bunları yapabiliyorsak şu an hangi aşamadayız?
602 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ferhat Demir
Bilgisayar mühendisi

Merhaba Arda Efe Berber;

Benim de merak ettiğim konulardan bir tanesine değinmişsiniz .Üzerinde çok konuşulması gereken bir konu yani en azından kısa bir cevap ile bu konu çözülemez .Çünkü insan beyni çok katmanlı bir sinirsel ağ ile çevrilidir.Bu sinirsel ağ sayısal olarak milyarlar ile ifade edilmekte ama daha da fazla olabilir.Bu sinirsel ağlarda bilgi ile çevrilidir.Burası kritik nokta çünkü bu kadar çok veriyi oluşturan sinirsel ağı nasıl bilgisayarlara entegre (aktarabiliriz) edebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Geleceğim nokta şurası; bilgisayarlar belli bir fiziksel kapasite ile çalışırlar.Bu fiziksel kapasite dediğim donanımlardır(işlemci , hardisk, ram, vs).Donanımlar ise teknolojik imkanlar ile artırılır gelişir.Günümüzde insan beynini taşıyabilecek kapasitede bir bilgisayar sistemi yoktur.Bunun için teknolojinin bu sorunu çözmesi lazım.Yani bu donanımı sağlaması lazım.Diyelim ki donanım kısmını çözdüler ama iş burada da bitmiyor.Çünkü sadece hafıza kısmını hallettik bu da beyindeki bilgileri aktarabileceğin bir fiziksel donanım oldu.Daha sonrasında yazılımsal olarak bu verileri işleyecek ve karar verecek(beyin) bir program yazılması gerekir.Çünkü beynin nasıl çalıştığını, bu bilgileri nasıl işlediğini yazılımsal olarak kayıt edecek bir sistemin oluşturulması gerekecek.

Kısaca kendimde bu konuda çalışmalar da bulunuyorum .Aslında dünyada çoğu sistem şuan insanlar tarafından dolaylı veya dolaysız eğitiliyorlar.Bir çok sistem akıllı sistem olarak insan yaşamına girmiş durumda ve insanlardan bilgiler öğreniyorlar.Bu şekilde makineler insan beynini az da olsa taklit edebiliyorlar.Çalıştığım meslek bilgisayar mühendisliği .Tabi çalışma dediğim şey Computer Vision(Bilgisayar görüsü).Bilgisayar görüsü insan beyni ne alaka diyebilirsin .Çok alakalı bir konu, çünkü ileride insan beynini bir yazılım şekline dönüştürürsek ve buda görsel hafıza dediğimiz kısım ile ilgili donanım ve verilerle alakalı.Sadece bilgisayar görüsü ile oluşturulan en büyük sinirsel ağ beyindeki ilgili görsel sinirsel ağına göre çok küçük bir kısma eşittir.Bu sadece görsel olarak düşünürsek bu sonuca ulaşıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak teknolojik imkanlar sağlandığı zaman insan beynini makinelere aktarmak mümkün diyebiliriz ama teorik olarak .Baktığımız zaman günümüzde küçük de olsa insan beynini taklit edebilen yazılımlar var.Demek ki donanımsal olarak belli bir seviyeye ulaşılmış ve ileri ki zamanlarda insan beynini aktarabilecek bir makine yapılabilinir.Bunu içinde teknolojik imkanların önce sağlanılması lazım.

Yazacaklarım bu kadar çok derin bir konu daha çok üzerine konuşulması ve irdelenmesi gerekir.Kısaca anlatmaya çalıştım. İyi günler.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İnsan Beyninin Kapasitesi. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı:insan Beyni Kapasitesi. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close