Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arın Özkınay
Üye
5

Geçmişte yazılmış, 2020'li yıllar üzerine doğru veya yanlış tahminlerde bulunan eserler nelerdir?

Kitap, sinema, TV... Herhangi bir medyadan olabilir. Ek olarak neleri doğru ve yanlış tahmin ettiklerini liste halinde belirtebilirsiniz.
806 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Araştırmacı

-1984: George Orwell tarafından 1949 yılında yazılan bu distopik roman, 2020’li yıllarda totaliter bir rejim altında yaşayan insanların hikayesini anlatır. Roman, baskıcı bir devletin sürekli gözetimi, tarihi değiştirme, düşünce suçu gibi kavramları ortaya koyar. Romanın doğru tahmin ettiği bazı noktalar şunlardır:

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların sürekli izlenmesi ve verilerinin toplanması

Tüm Reklamları Kapat

Gerçek haberlerin yerini yalan haberlerin alması ve tarihin manipüle edilmesi

Dilin yozlaşması ve yeni sözcüklerin ortaya çıkması

Tüm Reklamları Kapat

-Blade Runner: Ridley Scott tarafından 1982 yılında yönetilen bu bilim kurgu filmi, 2019 yılında Los Angeles’ta geçer. Film, insan görünümlü androidler olan replikantların avlanmasını konu alır. Film, geleceğe dair bazı doğru ve yanlış tahminler yapar:

Doğru tahminler: Küresel ısınma, çevre kirliliği, biyoteknoloji, yapay zeka, video telefonlar, dijital reklam panoları

Yanlış tahminler: Uçan arabalar, uzay kolonileri, nükleer savaş

-Black Mirror: Charlie Brooker tarafından 2011 yılında başlayan bu antoloji dizisi, teknolojinin insan hayatına etkilerini ele alır. Dizi, her bölümde farklı bir senaryo sunar ve genellikle karanlık bir sonla biter. Dizi, 2020’li yıllarda gerçekleşebilecek veya gerçekleşmiş olan bazı olayları öngörür:

Sosyal medya bağımlılığı, sanal gerçeklik, beyin-bilgisayar arayüzü, sosyal puanlama sistemi, siyasi skandallar, siber suçlar

-Cyberpunk 2077: CD Projekt Red tarafından 2020 yılında yayınlanan bu rol yapma oyunu, 2077 yılında Night City adlı kurgusal bir metropolde geçer. Oyun, insanların vücutlarını geliştirmek için kullandıkları sibernetik implantlar, mega şirketlerin gücü, yer altı çeteleri gibi unsurları içerir. Oyunun geleceğe dair bazı doğru ve yanlış tahminleri şunlardır:

Doğru tahminler: Artırılmış gerçeklik gözlükleri, nöral ağlar, kişisel uçaklar, yapay organlar

Yanlış tahminler: Nükleer patlama sonucu çöken ABD hükümeti, insanların vücutlarını aşırı derecede değiştirmesi

Tüm Reklamları Kapat

Bu eserler dışında da 2020’li yıllar üzerine tahminlerde bulunan pek çok eser vardır. Bunlara örnek olarak Fahrenheit 451, Akira, Ready Player One, The Hunger Games gibi yapımları sayabiliriz.

Kaynaklar

  1. C. C. Martı. 2020 Yılında Büyük Bir Keyif Alarak İzlediğimiz 28 Netflix Filmi. (26 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2023. Alındığı Yer: ListeList | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Biçer
Öğrenci

Geçmişte yazılmış ve 2020'li yıllara doğru veya yanlış tahminlerde bulunan eserlerden bazıları şunlardır:

Kitap: "1984" - George Orwell (1949)

Tüm Reklamları Kapat

Doğru Tahmin: Totaliter bir devletin izleme ve sansür mekanizmalarının güçlenmesi ve bireysel özgürlüklerin sınırlanması gibi konularda gerçekçi bir perspektif sunmuştur.

Yanlış Tahmin: Teknolojinin toplum üzerindeki etkilerini tam olarak öngörmüş olmasa da, kitapta yer alan kavramlar ve hükümetin bireyleri izlemesi gibi temalar günümüzdeki dijital çağa benzerlik göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sinema: "Blade Runner" (1982) ve "Blade Runner 2049" (2017)

Doğru Tahmin: Yapay zekanın gelişmesi ve insansı robotlarla (replicants) olan ilişkimizin etik, sosyal ve duygusal zorluklarına odaklanmıştır.

Yanlış Tahmin: Kitaptaki zaman çerçevesine göre 2019 ve 2049 yıllarında geçen filmler, o döneme özgü bazı teknolojik gelişmeleri abartılı bir şekilde tahmin etmiş olsa da, bazı tahminler gerçekleşmeyebilir veya henüz gerçekleşmemiştir.

TV Dizisi: "Black Mirror" (2011 - günümüz)

Doğru Tahmin: Teknolojinin insanlar üzerindeki etkilerini ele alan antoloji tarzı bir dizi olan "Black Mirror", sosyal medyanın etkisi, sanal gerçeklik, yapay zeka ve kişisel gizlilik gibi konularda gerçekçi tahminlerde bulunmuştur.

Yanlış Tahmin: Dizi, bazen teknolojinin etkisini abartılı bir şekilde sunabilir ve bazı öngörüler gerçekleşmeyebilir.

Bu örneklerde, eserlerin bazı tahminlerinin gerçekleştiği veya gerçekleşmeye yakın olduğu görülürken, bazı tahminlerin ise yanlış olduğu veya henüz gerçekleşmediği gözlemlenmektedir. Öngörülerin doğruluğu veya yanlışlığı, zaman içindeki teknolojik, sosyal ve kültürel değişikliklere bağlı olarak değişebilir.[1]

Kaynaklar

  1. SparkNotes. 1984: George Orwell (Sparknotes Literature Guide). ISBN: 9781411469389.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close