Kimyası tarafından bakıldığında günümüzde neden değerli olduğu açık fakat geçmişteki insanlar neden bu kadar değer vermiş? Bozulmadan kaldığından mı, renginden mi, az bulunduğundan mı? Yoksa altında yatan başka bir şey mi var?
Altında yatan başka bir neden olup olmadığını bilmek zor ama bahsettiğiniz nedenler, altının sahip olduğu değeri açıklamak için yeterli.
Rengi, parlaklığı, ömrünün uzun olması ve hiç bozulmadan kalabilmesi, ağırlığı, pek nadir bulunması, yumuşak ve kolay işlenen bu nedenle de güzel form ve biçimlere getirilebilen bir maden olması gayet yeterli. Çünkü doğada bu nitelikleri bir arada sunan başka bir element yok.
Tüm değerli metaller daha az reaktiflerdir. Paslanmaz, çürümez, aşınmaz veya kararmazlar. (Ya da çok çok az yaparlar.) Bu yüzden demir gibi çabuk paslanabilen madenlerden daha değerlidirler.
Altının özel yeri ise önce bulunmuş olması, az bulunması ve kolay şekil alabilmesi.
İlk bulunan madenler bakır, gümüş ve altın. Burada altın daha sağlam ve daha az reaksiyona( paslanma, çürüme...) girdiği için en değerli; çok reaksiyona girdiği ve çabucak kötüleştiği için bakır en değersizi oldu. Böylece sadece 3 maden bulunmuşken altın özel ve değerli yerini aldı. Ondan sonra da altın gibi değerli ve az bulunan maden bulunmadığı için altın bu özel ve değerli yerine tamamen oturdu.
Ondan sonra ülkeler farklı para birimleri kullandığından ve bu paraların birbirleri için karşılığı olmadığından ülkeler arası servet değerli madenler ile ölçüldü. Az bulunduğu için altın sahibi ülkeler daha prestijli göründü. Böylelikle ülkeler arası ticaret altın üzerine kuruldu ve altın daha da değerli oldu.