Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

GDO zararlı mı? İnsanlar neden GDO'nun zararlı olduğunu düşünüyor?

7,195 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Altan Özerenler
Öğrenci

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), modern biyoteknolojik yöntemler kullanılarak yapıları iyileştirilip geliştirilen ürünler için kullanılan bir deyimdir. GDO'nun zararı ise tozlaşma yoluyla biyoçeşitliliğe zarar vermek. Ayrıca zehir salgılayan Gdo'lar böceklerede zarar verebilir. Bu zehirler toprağada salgılanıp çevreyede zarar verebilir.

Ama GDO sanıldığı kadar kötü bir uygulama değildir. GDO'da amaçlanan hedef tarımsal ilaçları azaltmak, herbisit ve böceklere karşı dirençlilik sağlamak, geç olgunlaşma ve raf ömrünü uzatmak, besin değerlerini arttırma, çevresel koşullara tolerans(kuraklık, tuzluluk vb.) ve uygun olmayan iklimlere karşı dirençlilik kazandırmaktır. Altın pirinç gibi pek çok verimli bitki elde edilmiştir. Kimyasal ilaçları ortadan kaldırıp genetik müdahalelerle bitkileri güçlendirme çalışmalarıdır bu sebeble sanıldığı üzere kötü bir uygulama değildir.

Tüm Reklamları Kapat

2,277 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Olası Faydaları Ve Zararlarıyla Gdo’lu Gıdalar. (3 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Argümantatif Mantık Hatası
Doğaya Başvurma Çınar Civan tarafından eklendi
Bir şeyin doğal olması veya olmaması ile daha iyi veya daha kötü olması arasında bağlantı kurmaktır.
  • 1. Öncül | Belirsiz Öncül!
    Bir organizmanın genetiğinin değiştirilmesi, onun "doğallığını" bozar.
  • 2. Öncül | Hatalı Öncül!
    Bir organizmanın "doğal" olmaması onu sağlıksız yapar.
  • 1. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    Dolayısıyla genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) çoğu zararlıdır.
  • 2. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    Bu zararlardan dolayı GDO'lu gıdalar tüketilmemelidir.
Mantık Hatası Açıklaması
Bir organizmanın genetiğinin değiştirilmiş olması onu sağlıksız yapmaz. Bir gıda ürününün insan sağlığı için riskli olması durumu, o ürünün doğada bulunduğu haliyle tüketilmesi ile belirlenemez. Gıda ürünlerinin insan sağlığı için riskli olması durumu çeşitli bilimsel testler ile belirlenir ve bu süreçte pek çok farklı kriter göz önünde bulundurulur. GDO ile ilgili belirli olumsuz sonuç alınmış akademik çalışmaların olması veya emin olunmayan yerler olması, çeşitli zararları bütüne genellemeyi doğrulamaz. GDO'nun faydalarına yönelik pek çok akademik çalışma bulunmaktadır.
2
Mantık Hatasını Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İddiaları destekleyen güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
1
2
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
61K UP
Lise Öğrencisi

İnsanlar GDO'nun zararlı olduğunu düşünüyorlar. Çünkü GDO adı üstünde "Genetiği Değiştirilmiş Organizma" demektir. Yani GDO besinlerin doğallığını kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle GDO'lu besinlerin çoğu zararlıdır.

Ancak GDO'nun zararlarının yanı sıra yararları da olduğu doğrudur.

GDO'nun belli başlı zararları şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

GDO’lar hakkında tartışılan diğer bir konu da, gen aktarımının başarılı olduğu organizmaları seçmek için işaretleyici gen olarak kullanılan dirençli genlerin aktarılmak istenen asıl genle birlikte kullanılmasıdır. Sözgelimi antibiyotiğe dirençli genlerden bu amaçla yararlanılmaktadır. Ancak bu genlerin patojen mikroorganizmalara geçmesi durumunda ortaya çıkacak enfeksiyonların kontrol altına alınmasının zor olacağı hatta transgenik bitki üretiminde kullanılan bu genlerin doğaya yayılması halinde büyük bir tehlike oluşturacağı düşünülmektedir.

Bunun gibi zararlarından dolayı GDO'lu besinler tüketilmemelidir. Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız kaynak bölümündeki makaleyi okuyabilirsiniz.

1,953 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (9 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close