Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

GDO veya yapay tarım ürünleri olmasaydı dünyada açlık olur mu idi?

468 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Dünya'da açlık zaten var.[1] Sanıyorum "Şu ankinden daha fazla açlık olur muydu?" diye soruyorsunuz. Cevap, evet. Çünkü GDO ve yapay tarım ürünleri sayesinde, daha ucuza gıda üretebilmeye başladık ve bu sayede daha fakir coğrafyalara besin ayırabilme oranları arttı. Eğer daha yüksek fiyatlardan üretiliyor olsaydı, gözden ilk çıkarılacak yerler en fakir yerler olurdu ve oralara giden gıda miktarı azalırdı.

Ama sorun bundan ibaret değil. Çünkü soru şöyle sorulsaydı: "GDO veya yapay tarım ürünleri olmasaydı da Dünya'da açlık olmak zorunda olur muydu?", cevap o zaman o kadar güçlü bir "evet" olamıyor; hatta çok büyük ihtimalle "hayır" olurdu. Çünkü insanlık şu anda zaten herkesi doyurabilecek ve üzerine bir de artacak kadar besin üretiyor. İnsanlara ulaşan besinlerin %30-40 kadarı hiç yenmeden veya yeterince tüketilmeden çöpe gidiyor. Daha önemlisi, sadece şu anda var olan tarım arazilerimizi bile daha verimli kullanacak kadar bilinçli olsak, bırakın 1 Dünya'yı doyurmayı, 2 Dünya'yı doyuracak kadar besin üretebilirdik (tek bir adet daha tarım arazisi açmaksızın).[1] Yani şu anda bile açlığın olmasına gerek yok.

Bu yüksek verimlilikte, GDO ve diğer yapay tarım ürünü yöntemlerinin etkisi var; dolayısıyla bunlar olmasaydı, belki 2 Dünya kadar değil de 1.5 Dünya kadar besin üretirdik. Tam sayı ne olurdu bilmek zor; ancak eğer ki GDO ve diğer modern yöntemlerinin etkisi 1 Dünya'dan az üreteceğimiz kadar fark yaratmıyorsa, o zaman da açlığın olması gerekmezdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden GDO ve diğer ürünleri bir "kurtarıcı" olarak görmekten ziyade, bilim ve teknolojimiz sayesinde yapabileceklerimizin çeşitliliğini muazzam şekilde artıran araçlar olarak görmemiz gerekiyor. GDO yapabiliyor olmak, yapamıyor olmaktan her durumda daha iyi. Ama sistemik problemlerin yükünü GDO gibi teknolojilere atmak ve onu bir kurtarıcı konumuna yükseltmek büyük hata olur. Çünkü sistemik problemler çözülmedikçe, hiçbir teknoloji nihai kurtuluşumuz olamayacaktır veya olsa bile, onunla erişebileceğimiz maksimum potansiyelin altında kalmamıza neden olacaktır.

Not: Bu arada GDO gibi teknolojilerin tek önemi besin miktarını artırmak değil, aynı zamanda besin üretim maliyetlerini düşürmek veya besin kalitesini artırmak. Ama bu soruda konu o olmadığı için oralara girmeye gerek görmedim.

192 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Majendie. Şu Anda Tek Bir Tarla Daha Açmadan, Nüfusun 2 Katını Besleyecek Kadar Gıda Üretebiliyoruz! O Zaman Neden Açlık Var?. (6 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close