Kan bağışı yapmak için diğer tüm şartları sağlayan bir donörün hemoglobin seviyesinin belirli seviyede olması gerekmektedir. Bu şartı sağlasa bile G6PD eksikliği bulunan kişilerden kan bağışı alınmasının bazı riskleri bulunmaktadır. Bu riskler; alınan kanın depolama esnasında özelliklerini enzim eksikliği olmayan kan ürününe göre daha kısa sürede kaybetmesi, yenidoğan dönemindeki bebeklere verilmesi halinde istenmeyen etkilerin görülebilmesi ve sağlıklı yetişkinlere verilmesi halinde de oksidatif stres altında hemoliz görülme (kan hücrelerinin damar içinde parçalanması) riskinin olmasından dolayıdır. Kan bağışçılarında rutin tarama yapılmamaktadır. Kızılay ve Kızılhaç kan bağış kurallarında gri alanlar ve farklı uygulamalar olsa da ülkemizde kan bağışına uygunluk hekimler tarafından değerlendirilmektedir.
Bireysel değerlendirmem, yukarıda verilmiş olan risklerin gerçekleşme ihtimaline bakarak G6PD eksikliği olan br kişinin kan bağışı yapmaması yönünde olacaktır.
Tıp uygulamaları "primum non nocere" yani "önce zarar verme" felsefesine dayanmaktadır.
Kan bağışı yapılamasa bile bu konuda yapılan organizasyonlara destek olmak, gönüllü çalışmalar yapmak yoluyla da sürece katkıda bulunulabilir. Bu tarz çalışmalara destek olmak için kişi bulunduğu ildeki Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi ile iletişime geçebilir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Pubmed. (27 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Türk Kızılay. (27 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı