Frekans dinlemenin beyine etkisi, temel olarak beyin dalgalarının uyarılması ve bunların çeşitli zihinsel durumları yönlendirmesiyle ilgilidir. Kulaklarımızda bulunan Corti organı, ses titreşimlerini algılayarak bu bilgiyi beyne iletir. Frekans dinlerken, sağ ve sol kulağa farklı frekanslar gönderildiğinde, beyin bu farkı algılar ve buna uyum sağlamaya çalışır. Bu süreç, beynin belirli frekanslarda çalışmasını tetikler ve binaural beats (çift kulaklı titreşim) olarak bilinir.
Frekanslar arasındaki fark (örneğin 300 Hz sağda, 310 Hz solda) beyinde bir "yapay frekans" oluşturur, bu da beyin dalgalarının o frekansta uyum sağlamasını sağlar. Bu dalgaların frekans farklarına bağlı olarak bazı isimlere sahiptir: Delta (0.5–4 Hz): Derin uyku, Theta (4–8 Hz): Rahatlama hâli, Alpha (8–12 Hz): Stres azaltma, Beta (13–30 Hz): Konsantrasyon ve odaklanma, Gamma (30+ Hz): Yüksek bilinç.
Çalışırken müzik dinlemek, beynin odağını prefrontal korteks (akıl yürütme gibi eylemlerin beyindeki bölgesi) yerine temporal loba (duyma yetisi ve müzik farkındalığı gibi eylemlerin bölgesi) yönlendirir. Bunun sonucunda odaklanmayı zorlaştırır. Çünkü müzik düzensiz ve karmaşık ses dalgaları içerir. Ancak bu (örneğin kullandığım Gamma) düzenli ve ritmik ses dalgalarıyla çalışırken ortamdaki ses değişimlerine odağımın bölünmesini engeller.
Kısaca, uzun vadede etkisi net gözlenemeyen frekans dinlemek bazı durumlarda odaklanma gibi bilişsel aktivitelerde olumlu etkiye sahiptir.[1]
Kaynaklar
- R. M. Ingendoh, et al. (2023). Binaural Beats To Entrain The Brain? A Systematic Review Of The Effects Of Binaural Beat Stimulation On Brain Oscillatory Activity, And The Implications For Psychological Research And Intervention. PLOS ONE, sf: e0286023. doi: 10.1371/journal.pone.0286023. | Arşiv Bağlantısı