Formel ve deneysel bilimler, bilimin iki ana dalıdır ve birbirinden farklı özelliklere sahiptirler. İşte bu iki bilim dalının temel özellikleri:
Formel Bilimler: Formel bilimler, genellikle mantık ve matematik gibi disiplinlerde hakim olan düşüncenin formu ve biçimi ile ilgili araştırmaları içerir[1][2][3]. Formel bilimler, doğada var olmayan, yalnızca insan düşüncesinin ürünü olan unsurları, duyularla algılanamayan soyut kavramları ve zaman ve mekandan bağımsız olguları doğrudan akıl yoluyla (deney ile değil) tümdengelim yöntemini kullanarak açıklamaya çalışan akademik disiplinler bütünüdür. Formel bilimler teorik sembol ve kurallardan oluşurlar.
Deneysel Bilimler: Deneysel bilimler, genellikle fizik, kimya, biyoloji gibi disiplinlerde hakim olan içerikle ilgili kaygıları içerir. Deneysel bilimler, verilerin derlenmesi ve yorumlanması konusunda yalnız gözlem ve deneylerden yararlanan, olguların ve ilkelerin tümünü bu yoldan sağlayan ya da geliştiren bilimlerdir. Deneysel bilimler, genellikle doğa bilimleri ve insan bilimleri veya sosyal bilimler veya kültür bilimleri olmak üzere iki ana kola ayrılır.
Formel ve deneysel bilimler arasındaki temel fark, formel bilimlerin teorik fikirlerle başlaması ve düşünme süreci sayesinde diğer farklı teorik fikirlere ulaşmasıdır; oysa deneysel bilimler gerçek dünyadaki çeşitli gözlemlerle başlarlar ve gerçekliğin bir bölümü için bir ölçüde kullanışlı olan modellere ulaşırlar.
Bu bilgiler, bilimin farklı dallarının nasıl çalıştığını ve birbirinden nasıl ayrıldığını anlamanıza yardımcı olabilir. Ancak unutmayın ki, her iki bilim dalı da kendi içinde çok çeşitli alt dallara sahiptir ve her biri kendi özel metodolojilerini ve yaklaşımlarını kullanır.
Kaynaklar
- Anonim. Bilim Nedir? Bilim Ile Ilgili Kavramlar. Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
- Ömer Yıldırım. Felsefe-Bilim İlişkisi. Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: Felsefe . gen | Arşiv Bağlantısı
- Anonim. Deneysel Bilim Ne Demek?. Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: Terim Rehberim | Arşiv Bağlantısı