Öncelikle geçmiş olsun. Burada bireysel tavsiye vermiyoruz; dolayısıyla spesifik olarak sizin vakanız hakkında bir yorum almanız mümkün olmayacak. Fakat genel bazı bilgiler verilebilir.
Ne yazık ki FMF hastalığı ile COVID-19 aşıları arasındaki ilişkiye yönelik dikkate değer bir çalışma yapılmış değil, bu nedenle genel geçer bir öneri de bulunmuyor. COVID-19 enfeksiyonunun FMF hastaları üzerindeki etkileri bile henüz çok az araştırılmış halde.
Buna karşılık, Türkiye Romatoloji Derneği'nin şöyle bir soru-cevap listesi bulunuyor, size yol gösterebilir:[1]
"1- Aşılanmak romatizmal hastalığımın aktivasyonuna yol açar mı?
Aşılanmak romatizmal hastalık aktivasyonuna yol açmaz.
2- Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanıyorum. Aşı bende enfeksiyona yol açar mı?
Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan hastalarda canlı aşılar kullanılmaz, bunların enfeksiyon yapma riski olabilir. İnaktif ya da cansız aşılar kullanılabilir.
3- Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanıyorum. Aşı bende işe yarar mı?
Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar genel olarak aşının etkisini azaltabilir. Kullanılan ilaçta doz ayarlaması, erteleme, bir süre kullanmama gibi seçenekler hastanın durumuna göre doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
4- Covid-19 aşısı canlı aşı mıdır? Kullanabilir miyiz?
Yakın zamanda kullanılacak Covid-19 aşılarının hiç biri canlı aşı değildir ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan hastaların aşı olmalarında bir sakınca yoktur. Aşının etkisinin azalmaması için 3.soruda belirttiğimiz şekilde hastanın ilaçlarının doktoru tarafından aşı takvimine göre ayarlanması uygun olacaktır.
5- Hangi Covid-19 aşısını olmalıyız?
T.C Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanarak ruhsat verilmiş aşılardan hangisi mevcutsa o aşı kullanılabilir."
Kaynaklar
- Türkiye Romatoloji Derneği. Trd Romatoloji Hastaları Için Aşılarla İlgili Bilgilendirme. (25 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2021. Alındığı Yer: Türkiye Romatoloji Derneği | Arşiv Bağlantısı