Merhaba,
Yetki kısmında yazığım gibi bir mühendislik doktora öğrencisiyim. İşim gereğince elektromanyetik ve yarı-iletken fiziği üzerinde bilgim var ve bu konularla ilgili araştırma yapıyorum. Fiziğin çok farklı ve çeşitli alanları var ve benim bahsettiklerim bunlardan sadece birkaçı.
Ben size akademik perspektiften bir cevap vermek istedim. Her ne kadar sosyal medya gibi mecralardan fiziğin her bölümünü gayet iyi açıklayan kaynaklar bulunsa da bazen size temelden açıklama yapan, belirli bir müfredatı takip eden veya bir konuyu kısaca değil de detaylıca ve matematiği ile açıklayan kaynaklar bulmak zor.
Eğer basit anlatımlı, Türkçe ve sizi çok da fazla matematiksel işlemlerle uğraştırmayacak bir kaynak arıyorsanız MEB'in internet sitesi bu konuda iyi materyaller sunuyor. MEB'in lise fizik kitapları internet sitesinde yayınlı ve içerik olarak belki de en temelden başlayıp sizi üniversite seviyesindeki kitaplara hazırlayabilir.[1]
Eğer biraz daha özelleşmiş kaynaklar arıyorsanız ve İngilizce kaynak okumak ile ilgili bir sıkıntınız yoksa, çoğu üniversitenin müfredatına bakabilirsiniz ve verilen derslerin açıklama sitelerine ulaşabilirsiniz. Bu sitelerde profesörler çoğu zaman dersleri için kullandıkları ek materyal ve kitapları dersin açıklamasında belirtirler. Buna ek olarak bütün fizik kodlu derslere de müfredatlardan erişmek mümkündür. Örneğin Bilkent Üniversitesindeki fizik kodlu derslerin listesine bu siteden ulaşabilirsiniz.[2] PHYS101 yani Genel Fizik I dersinin yanında yer alan 'syllabus' yani müfredat butonuna basarsanız, karşınıza yeni çıkan sayfada 'Textbook' bölümü altında derste işlenen kitabı bulabilirsiniz: D. Giancoli, Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, (5th Ed.), Pearson[3] Bu kitapların çoğunun pdf formatı internet üzerinden bulunabilir. Buna ek olarak ilginizi çeken fizik dalını hangi profesörün ders olarak verdiğine bakabilir bu insanların isimlerini aratarak makalelerine erişebilirsiniz.