Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan K
Kaan K
1,916 UP
Üye
1

Felsefe bir sonuca ulasabilir mi, ulasılan sonuç felsefi bilgi olarak kabul edilebilir mi?

Felsefede neredeyse her zaman sonuca degil de soruların bosluguna ulasıyoruz, Feslefe yaparak (mantık yürüterek vs) bir bilgiye ulasırsak ve bu bilgi "evren için dogru" ise bu bilgi tür olarak felsefi bilgi midir yoksa bilimsel bilgi midir bana öyle geliyor ki felsefede sonuç yoktur, sonuç olan sey ise genelde bilimsel bir içerige çıkar
283 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bence insan bilgi temeli üzerine kurulu felsefe yapmalı ve buna göre kendi felsefesini ve düşünce sistemini oluşturmalı. Aksi halde aşırı şüphecilik içinde düşünür ama bu aşırı şüpheciliği hayatına aynı oranda yansıtmayacağı da aşikar. Dolayısıyla teorideki aşırı şüpheciliği hayatına pratikte uygulayamayan birinin yaptığı ve kanaate ulaşamayan felsefesinin kendi hayatı açısından çok bir anlamı olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü kendi feslefesine göre yaşamıyorsa, bakış açılarını bu felsefesine göre oluşturmayıp sadece düşünsel alanda bırakıyorsa böyle bir felsefenin sınav için feslefe çalışmaktan bence pek bir farkı yok. İnsan ya düşündüğü gibi yaşamalı yada yaşadığı gibi düşünmeli. Aksi halde kendi yaşadığı ve kabul ettiği gerçekliğinden kopuk yaptığı bir feslefenin hayatına hiç bir etkisi yoksa bu felsefenin o kişi için pek bir anlamı da yok demektir.

Bence bilgi temeli üzerine yapılan felsefe sonucu insan başka bilgilere de kendi zihninde isabetle ulaşabilir doğru tahminler yürütebilir. Böyle bir bilgi temelli felsefeyle ulaşılan sonuçlar bilimsel bulgularla da örtüşebilir, doğru bir mantık yürütmeyle de Örtüşme ihtimali de fazladır. Evreni, kurallarını, yaşamı hatta insanın yapısını kriter almayan bir feslefenin rotasını kaybetmiş bir gemi olduğunu söylesek abartı olmaz. İnsan istediği kadar aşırı bir şüphecilik denizinde boğulsun hayatını bu şüphelerle yaşamaz ve sonuç olarak kanaat geliştirdiği biçimde kanatleriyle yaşar.

Tüm Reklamları Kapat

130 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close