Öncelikle bilim ne diyor?
Bugün yer küremizde bulunan Antartktika ve Grönland buzulları tamamen erise, okyanus seviyesinde yaklaşık 60 metrelik bir yükseliş beklenmektedir. Bu senaryonun gerçekleşmesi başlı başına bir tufan değil midir zaten? 60 metre hafife alınacak bir şey değil, National Geographic'in yaptığı çalışmalara göre Danimarka, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere birçok ülke ciddi anlamda toprak kaybına uğrayacaktır.
Küresel ısınmaya yapılan müdahaleler görülen o ki yetersiz kalıyor, çünkü başta Hollanda olmak üzere ülkeler bu su baskınına karşı önlem almaya ciddi bütçeler ayırıyor.
Tufan hikayesinin kaynağı ne?
Burası gerçekten çok derin bir konu çünkü konunun orjinali bugün kutsal kabul edilen 3 büyük dinden birine ait değil, antik uygarlıklara aittir. Yine de bütün dünyada bir şekilde dile getirilen bu tufan olaylarının bir çok bilimsel açıklaması bulunabilir, örneğin m.ö. 1600 lerde Ege Denizindeki Thera yanardağının patlamasıyla ortaya çıkan tusunami batı Anadolu uygarlıkları tarafundan tufan olarak kabul edilmiştir. Hint Okyanusuna m.ö. 5600 yıllarında bir meteor çarpması sonucu oluşan tsunami vari bir su hareketlenmesi yine kıyı şeridinde çok büyük hasara sebebiyet verdiği ve çevreyi günlerce etkisi altında bıraktığı için yine kutsal varlıklar tarafından gönderilmiş bir tufan olduğu düşünülebilir.
Yıldırım düşmesi, depremi yağmur yağmaması gibi her olayı kutsallığa bağlayan bu olaylara anlam veremeyen uygarlıklar. Başlarına gelen ekstrem su olaylarına karşı yine kutsal birinin eliyle yapılmış bir ceza düşüncesine kapılmış olabilirler. Felaketlerde her daim ceza olarak kabul edilmiş, felaketi atlabilenler ise kutsalın yolundaki sadık kişiler olarak düşünülmüştür.
İşin felsefesi
Felsefi açıdan bakacak olursak, Heraklitus, Platon ve Aristo gibi filozoflarda sık sık insanların uğradı su baskını, gökten ateş yağması gibi olayları dile getirmişlerdir.
Dile getirilen birden fazla tufan olayı olsada, tek bir tufan üzerine farklı toplulukların farklı anlatılarınada rastlamak mümkündür. Orta doğudan uzaklaşırsak, orta Amerika, orta Asya'da bile tufan anlatılarına rastlamak mümkündür.
Nereden geldi bu tufan anlatıları?
Eski Ahit'e göre tufan M.Ö. 2348 yılında olur, ancak bu konuda çok büyük anlaşmazlıklar vardır. Öyle ki bazı Eski Ahit yorumcuları tufanın M.Ö. 4100 sularında olduğunu iddia eder. Ahit'in bahsettiği tufan olayları bugünün Mezopotamyasıdır muhtemelen de bahsedilen tufan aslında seldi.
Uzak Doğu anlatılarında karşımıza çıkan tufan olayları, Şan Hai Jing ve Şiji adındaki kitaplarda sık sık anlatılmış ancak dikkat çekici olan şey ise yaşanan bu tufan olaylarının her daim okyanus kenarı yada akarsuların yakınlarında gerçekleşmesidir. Bu da tekrardan yaşanılan olayların aslında sel ve tsunamiden ibaret olabileceğini bizlere göstermektedir.
İskandinav mitolojisinden, Amerikan yerlilerine, Hint mitolojisinden, Türk Mitolojisine oradan Aborrijinlerin hikayelerine kadar Tufan denize yakın olan veyahut çok sayıda akarsuya sahip her uygarlıkta görülmüştür. Örneğin mezotopotamya, ege kıyıları ve hint kıyılarında yaşamış neredeyse her bir uygarlığın tufanla alakalı anlatıları bulunurken.
Orta avrupa kuşağında, iç afrika ve amerika kısımlarında bu tarz anlatılara rastlamak pek mümkün değildir.
Bahsi geçirilen tufan eğer ki gerçekten tüm dünyayı süpüren bir tufan olsaydı, en azından tüm dünya uygarlıkları aynı tarihli metinlerde bu olaydan bahsederdiler. Ancak kaynakların tarihleri hep farklı zaman dilimlerini bizlere gösteriyor. Buda yaşanılan tufanların aslında sel ve tsunami gibi doğal afetler olduğunu açıkca bize ispatlıyor.
Buna ispat niteliğinde 1863 tarihli Aksaray'da 2. Nuh Tufanı adlı makaleye göz atmanızı öneririm.
Kaynaklar
- Candan Bilgici. Küresel Isınma Hangi Ülke Ve Şehirleri Yeryüzünden Silecek?. Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: trt haber | Arşiv Bağlantısı
- Mustafa Fırat GÜL, Orhan ÖZDİL, et al. (2013). Aksaray Şehrinde ʺİkinci Nuh Tufaniʺ: 1863 Sel Felâketi. AKSARAY ŞEHRİNDE ʺİKİNCİ NUH TUFANIʺ: 1863 SEL FELÂKETİ. | Arşiv Bağlantısı
- Özhan Öztürk. Dünya Kültürlerinde Tufan Söylencesi. Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: Özhan Öztürk | Arşiv Bağlantısı
- İskender DÖLEK. (2018). Nuh Tufani Üzerine. SSS Journal. | Arşiv Bağlantısı
- Valentina YANKO. Controversy Over Noah's Flood In The Black Sea: Geological And Foraminiferal Evidence From The Shelf. Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: Research Gate | Arşiv Bağlantısı
- ?. Black Sea Deluge Hypothesis. Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: Webcache | Arşiv Bağlantısı