Merhaba,
Evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir.
Evrimin yukarıdaki tanımında gen ve özellik dağılımı dikkat çekmelidir.
Sorunuza dönelim, biyolojik özellik kavramını ele alırken bunu canlının dış görünüşü olarak düşünebiliriz. Canlıların dış görünüşünü belirleyen etkenler nelerdir? Çok büyük bir oranla canlının genleri rol alırken çevresel faktörler de buna etki edebilir. Mesela canlı avlanırken yara almışsa veya sakatlanmışsa bunun çevresel faktörlerden kaynaklandığınızı söyleyebiliriz. Fakat dış görünüşte bu tür bir değişimin yaşanması canlının genlerini, genotipini değiştirmeyecektir. Bu yüzden bu canlı ürediğinde yavrularında bahsettiğimiz olaylardan kaynaklanan bir yara, sakatlık görünmeyecektir. Eğer bir yara görünse bile bu yara anne karnında, doğum esnasında alınmış veya canlının genlerinden kaynaklanmış olabilir. Yani anne veya babası yaralandı diye yavrular da yaralanmaz, çevresel faktörler canlının genetiğini değiştirmez. (Radyasyon vb. konuları görmezden geliyorum)
Yavrunun dış görünüşünü oluşturan temel kaynak yine anne ve babasından alacağı genetik bilgisidir. Evrimin temel mekanizması olan Doğal Seçilim, çevreye en iyi uyum sağlayan canlının hayatta kalacağını, diğerlerinin eleneceğini söyler. Çevreye uyum, canlıların sahip olduğu fiziksel özellikleriyle olur. Fiziksel özelliklerin genetik bilgiyle oluştuğunu açıkladık, dolayısıyla canlının çevreye uyum sağlayabilip evrimsel süreçte kendine rol bulabilmesinin sahip olduğu genetik bilgiye dayalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Özetle, canlılar, genetik özelliklerini değiştirmeyecek çevresel faktörlere (radyasyon gibi) maruz kaldıklarında, bu maruziyetlerini veya onların sonuçlarını çocuklarına aktarmayacaktır çünkü çocuklarına aktarılacak bilgi genetikleriyle sınırlıdır. Evrim, nesiller boyunca genetikteki küçük değişiklerle ve birikimle oluştuğu için çevresel faktörlerden etkilenmez. Dolayısıyla evrim için genetik bilginin değişmesi ve bunun canlının fiziksel özelliklerine etki etmesi söz konusudur.
Bu konuya verilebilecek sayısız örnek var. Bir genelleme yapacak olursam yaptığımız evrim tanımı gereği, seçilen bütün canlı türleri bu konuya örnek verilebilir. Canlılar üredikçe genetik bilgilerinde ufak değişiklikler oluşur ve bu değişiklikler birikip anlamlı bir değişikliğe yol açtığında eğer faydalı bir değişiklik ise canlı hayatta kalır. Ve genetik varyasyonlar meydana geldiğinde fiziksel varyasyonların da ortaya çıktığını gözlemleriz.
Cevabı çok uzatmamak amacıyla spesifik bir örnek vermek yerine Biston betularia tür isimli kelebekleri konu alan bu yazıyı, ve benzer bir konuyu inceleyen bu Evrim Ağacı makalesini okuyabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.