Geçenlerde yakın çevremde şöyle bir soru duydum: madem evrim var, o zaman günümüzdeki maymunla insanı çiftleştirince insan veya maymun olması gerekmiyor mu? Sizce bu soruya verilebilecek en kısa ve net cevap nedir?
Maymunlar ve insanlar taksonomik olarak primat takımının iki farklı türüdür bu sebeple aralarında verimli döl olmaz yani çiftleşemezler. Böyle bir imkan olsaydı dahi bu evrime karşı bir karşı argüman olarak sunulamazdı.
Hayır, evrim böyle işleyen bir süreç değil. Bu soru "Türleşme"nin nasıl olduğunu anlamamaktan kaynaklı. Türleşme nasıl olur kabaca anlatırsak;
Evrimsel süreçte çeşitli izolasyon mekanizmaları (zamansal, coğrafi, gametik, mekanik ve davranışsal olmak üzere 5 kategoride incelenebilir), aynı türden bireylerden oluşan popülasyonları 2 veya daha fazla gruba bölebilir. Bu izolasyonlar, farklı seçilim baskıları ve iç melezlenmeler sonucunda birbirinden giderek farklılaşan 2 veya daha fazla grubun oluşması demektir. İşte türleşme, bu farklılıkların nesiller boyu birikmesiyle oluşur.
Bu gruplar birbirinden o kadar farklılaşır ki, artık onları aynı gruba koymak mümkün olmaz. Türleşmenin tamamlandığını (veya artık bariz türlerin evrimleştiğini), genellikle söz konusu canlı gruplarının birbiriyle çiftleşemeyecek kadar farklılaşmasından anlarız.
Evrimsel süreçte şempanzeler ve insanlara gidecek soy hattı yaklaşık 6,7 milyon yıl önce ayrılmıştır. Şu anki insan popülasyonu içinde genetği en farklı iki bireyin genetik farklılığı yaklaşık %0,08 civarıdır. Ayrı bir insan türü olan Neandarteller ile genetik farklılığımız %0,12, şempanzelerle ise %1,23. Öyle ki şempanzelerle insanlar farklı bir cinstir. Yani evrimsel süreçte çok farklılaştık.