Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özkan Şener
Üye 2 gün önce 1 Cevap
5

Ödüllü Soru Evrim yerçekiminden etkilense de yerçekimine karşı koyan, yerçekimini aşan canlı yapısını nasıl başarıyor? DNA'nın kütlesi olmasına rağmen?

Canlılar yerçekiminden etkilenerek evrimleşse de canlıların yere doğru değil de gökyüzüne doğru uzanan evrimleşme yapısı için her halükarda bir şeylerin, ağırlığı olan dna'nın kapıldığı kütle çekimine karşı gelip sürekli aşarak canlıları evrimleştirmesi gerekiyordu. Bu durumda dışarıdan etki alması gerek miyor mu? Etki almama ilkesi düşünülse bile rastlantı hipotezinin çürümesi anlamına gelmiyor mu?
378 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 gün önce

Evet yerçekimi diye bir illet var, her şeyi patates püresi gibi yere yapıştırmaya yeminli sanki. DNA'mızın bile kütlesi var ama canlılık, öyle gizemli bir "yukarı itme servisi" falan kullanmıyor; bildiğin evrimle, adeta bir stand-up komedyeninin kıvraklığıyla geliştirdiği biyomekanik ve fizyolojik numaralarla bu işin paçasını kurtarıyor. Bitkiler mesela, o ligninleşmiş selüloz hücre çeperleriyle gökdelen inşa eder gibi kasılıyor, turgor basıncıyla "ben buradayım kolay kolay yıkılmam" diyor. Ksilem ve sklerenkima dokuları da sanki "yerden bitme değilim, göğe doğru uzayacağım, kim tutar beni" diye inat eden birer iç mimar edasında. Bütün bu artistik hareketler de, tabii ki çoğunlukla fotosentezden gelen metabolik enerjiyle dönüyor; sonuçta yerçekimine karşı diklenmenin bir enerji faturası var, değil mi? Hayvanlar da aşağı kalır mı? Onlar da hidroksiapatit takviyeli kolajen matrisli iç iskeletler veya kitin-protein kompleksli dış iskeletlerle adeta yerçekimine "kusura bakma canım, bugün seninle pek işim yok" mesajı veriyor. Yani olay, öyle havadan gelen bir ilhamla değil, bildiğin fizik yasaları çerçevesinde, ter döke döke, düşe kalka kazanılmış, biraz da absürt bir zafer.

Şu 'evrim tamamen tesadüf'e gelince, bu durum onu da pek doğrulamıyor, hatta biraz ironik kalıyor. Tamam, o ilk genetik mutasyonlar – hani kas kasılması için biraz daha fiyakalı bir aktin-miyozin etkileşimi veya bitkilerin "ışık nerede, ben oradayım, beni takip et" demesini sağlayan oksin taşıma mekanizmasında bir tık iyileşme gibi şeyler – bunlar piyango gibi, rastgele çıkıyor, bazen de tam bir sakarlık komedisi. Ama sonra sahneye doğal seçilim çıkıyor ki, kendisi pek şakadan anlamayan, "ya hep ya hiç" modunda, sonuç odaklı bir yönetmen gibi; en ufak bir falsoyu affetmez. Eğer bir bitki için daha uzun boy demek, "kardeş kusura bakma ama bütün güneş benim, sana kalmadı" anlamına geliyorsa veya bir hayvan için "aşağıdaki tehlikeyi ilk ben gördüm, topuk" demekse, o zaman bu ortotropik büyümeye (dikine, sanki inadına büyümeye) ve yapısal bütünlüğe yatırım yapan genetik kodlara sahip olanlar, hayatın acımasız ama bir o kadar da gözlemci cast direktörü tarafından başrole seçiliyor, yani biyolojik uyumları tavan yapıyor. Bu farklılaşmış üreme başarısı da, anlayacağın, yerçekimine kafa tutan genlerin yeni nesillerde "biz buranın ağasıyız, gerisi teferruat" demesi demek. Yani evrimin rotası öyle rüzgarda savrulan yaprak gibi değil; yerçekimi gibi kıl bir öğretmen ve kaynak kapma yarışı gibi seçilim baskıları tarafından bayağı bir şekillendiriliyor, adeta ince bir nüktedanlıkla.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close