Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Serhat Bulut
Üye
10

Evrim Ağacında yayınladığımız makalelerin veya blog yazılarının telif hakları kime ait?

Evrim Ağacında makale, blog vb. yazmak istiyorum fakat daha sonra bu yazdıklarımı bir kitapta toplamak istiyorum. Yazılarımın telif hakları bana mı yoksa Evrim Ağacına mi ait? Yazılarımı kitap olarak yayınlamamda hukuki bir engel var mı?
1,357 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu konuda, her yazarın okumasının zorunlu olduğu Yazılı İçerik Kuralları'mız içinde, en başta (2. madde olarak), "Evrim Ağacı'nda Yayınlanan İçeriklerle İlgili Haklar ve Sorumluluklar" başlıklı dokümanımıza çok belirgin bir yönlendirme var.

O dokümandaki 4. maddeyi aktarıyorum; fakat her zaman o dokümanın güncel versiyonu geçerlidir, dolayısıyla buradaki cevap zaman içinde eskiyebilir (vurgular bu cevap özelinde eklendi):

Evrim Ağacı'na gönderilen İçeriklerin bütün hakları Evrim Ağacı'na aittir. Evrim Ağacı bu içerikleri dilediği gibi yayınlayabilir, kullanabilir, dağıtabilir, değiştirebilir, yayından kaldırabilir. Evrim Ağacı, İçeriklerin tamamını veya bir kısmını kullanarak maddi gelir elde edebilir. İçerik Üreticileri; içeriklerinin telif, yayım, yayın, kullanım, dağıtım, vb. haklarını ve bu haklardan kaynaklanan reklam geliri, yayın geliri, vb. maddi gelirleri süresiz olarak Evrim Ağacı'na hibe etmiş sayılır. İçerik Üreticileri; ürettikleri ve Evrim Ağacı'na bizzat gönderdikleri İçeriklerin, "Evrim Ağacı için ve Evrim Ağacı'nın kullanımı için" üretildiğini ve kendi rızalarıyla bu İçeriklerin Evrim Ağacı'nda yayınlandığını kabul etmiş sayılırlar.

Öte yandan, sorunuzda "bir kitap içinde yayınlamaktan" söz ettiğiniz için, 10. ve 11. maddeler de önem kazanıyor. 10. madde şöyle (vurgular bu cevap özelinde eklendi):

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na gönderilen İçerikler'in, Evrim Ağacı tarafından editöryal düzenlenmeden geçirilmemiş (ham ve orijinal) halleri, İçerik Üreticisi tarafından Evrim Ağacı'ndan izin alınmaksızın başka kaynaklarda da yayınlanabilir, paylaşılabilir, kullanılabilir, dağıtılabilir; ancak içerik üreticisi, söz konusu İçerik'i Evrim Ağacı'ndan başka bir kaynakta da yayınlamadan önce, İçerik'in Evrim Ağacı'nda yayına girdiği andan sonra sonra en az 7 gün beklemelidir. 

11. madde şöyle (vurgular bu cevap özelinde eklendi):

İçerik Üreticisi, Evrim Ağacı'na gönderdiği İçerikler'in, Evrim Ağacı tarafından editöryal düzenlenmeden geçirilmemiş (ham ve orijinal) hallerini kullanarak Evrim Ağacı haricindeki kaynaklardan gelir elde edebilir.

Dolayısıyla sorunuzun cevabı: Evet, Evrim Ağacı'nda yazdıklarınızın editör denetiminden geçmemiş versiyonlarını kitabınızda dilediğiniz gibi yayınlayabilirsiniz (7 gün bekleme süresi kitap yayını konusunda sorun olmayacaktır); Evrim Ağacı bu konuda hiçbir hak talep etmeyecektir. Ancak Evrim Ağacı da, editör denetiminden geçmiş veya geçmemiş içerikler konusunda aynı yetkiye sahiptir (bunu kullanıp kullanmayacağımız elbette bizim tasarrufumuzdadır ve ola ki kullanacak olursak yazarlarımıza haber veriyoruz).

Bunların çoğu editöre gönderdiğiniz yazılar için geçerli. Blog yazıları editör denetiminden geçmediği için daha da serbest orası. Blog sistemimizi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Yine de tavsiyem, sözünü ettiğim dokümanların tamamını okumanız ve anlamanızdır.

392 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close