Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
6

Evrenin sınırı diye bir şey var mıdır?

3,498 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Burak Türkay
Burak Türkay
56K UP
14 yaşında bir bilim özellikle fizik meraklısıyım.
Orijinal Soru: Uzay nerede bitiyor?

Uzay yani boşluk bitmez ve sürekli genişler.Sadece evrenin nasıl yok olacağı ile alakalı bildiğim 5 tane ciddi teori var

1.Isı Ölümü

2.Büyük Yırtılma

Tüm Reklamları Kapat

3.Büyük Çöküş

4.Büyük Sıçrama

5.Sonsuz Genişleme

Bana en mantıklı gelen büyük çöküş teorisi.Galaksileri birbirinden uzaklaştıran kuvvet kütleleri kuvvetinden az olduğunda kütle çekim daha baskın olacak ve bunun sonucunda galaksiler birbirinden ayrılmayı durduracak ve evren küçülmeye başlayacak bu da tıpkı bir yıldızın bir noktada sıkışıp patlaması gibi çok büyük bir kitleyi bir noktada sıkıştıracak[1] ve bu da Büyük Çöküşe yol açacak.

Kaynaklar

  1. Burak Türkay. (). Burak. Not: Burak.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
236K UP
Astrofizik meraklısı...

Öncelikle, bilimsel makallelerde veya kozmolojik modellerde bahsedilen "evren" gözlemlenebilir evrendir. Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir.

Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz. Bunun yanında göremediğimiz kısım için; ana akım kozmolojik modellerin hiçbirinde evrenin bir fiziksel sınırı olduğu önermesi bulunmaz. Bununla ilgili elimizde bir kanıt da yoktur.

Şu anki gözlemlerimize göre evren hızla genişlemektedir. Mesafeler çok uzak olunca genişleme hızı, ışık hızını bile geçecek kadar artar. Bu durumda eğer ışık hızında gidebilen bir gemi inşa etsek bile, evrenin ancak %3'ünü görebiliriz. Geri kalan %97'sine ışık hızında gitsek bile ulaşamayız. Bu da, insanoğlunun bu sınırı hiç keşfedemeyecek olması gerçeğini doğurur.

Tüm Reklamları Kapat

Enflasyon teorisine göre, genişleme BigBang'den 10-37saniye sonra başladıysa, bütün evren, gözlemlenebilir evrenden 3x1023 kat daha büyük demektir, yani ortalama 250 katıdır. Bu durum, evrenin ölene kadar genişleyeceğini ama bir sınırı olduğu anlamına gelir. Eğer evren sonlu fakat sınırsızsa, evrenin, gözlemlenebilir evrenden daha küçük olması da mümkündür. Bu durumda, çok uzaktaki gökadalar, evrende yolculuk eden ışık tarafından oluşturulmuş komşu gökadaların suretleridir. Bu hipotezi test etmek çok zordur. Çünkü gökadanın farklı imgeleri geçmişindeki farklı dönemleri gösterecektir ve dolayısıyla faklı görünecektir. Bu yaklaşım tartışmalı olsa da, WMAP'in yedi yıllık veri analizine dayanır. Yine de bu veriler kanıt sayılamaz.

Sonuç olarak, evrenin bir sonu olduğunu yani bir gün öleceğini biliyoruz ama bir sınırı olmadığını sonsuza kadar yayılacağını düşünüyoruz. Bunlar hipotetik konular ve varsayıma dayalı hesaplamalar. Elimizde ne bir kanıt ne de gözlem bulunmakta, o yüzden kozmik modellerde evrenin sınırı ile ilgili pek önerme bulunmaz. Doğal olarak, bu soruya takılan insanları tatmin edecek bir cevap henüz keşfedilmemiştir.

994 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Harvard Cfa. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wikipedia. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör
Orijinal Soru: Evrenin bir sınırı olabilir mi?

Evrenin bir "sınırı" olup olmadığı modern kozmolojinin en temel ve hala tam olarak cevaplanmamış sorularından biridir. Şu anki anlayışımıza göre evrenin fiziksel bir sınırı veya "duvarı" olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Gözlemlenebilir Evren

Bizim görebildiğimiz evrenin bir sınırı vardır ancak bu sınır evrenin gerçek bir sonu değil daha çok bizim gözlem yeteneğimizin bir sınırıdır. Bu sınır evrenin yaklaşık 13.8 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan bu yana ışığın bize ulaşabildiği mesafeyle belirlenir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin Şekli

Evrenin şekli de sınırının olup olmadığını anlamamızda önemlidir. Eğer evren "kapalı" bir şekle sahipse (örneğin bir küre gibi) o zaman sonlu bir hacme sahip olabilir ancak yine de bir sınırı veya kenarı olmayabilir. Bir kürenin yüzeyinde dolaşırken bir kenara veya sınıra ulaşamazsınız sadece başlangıç noktanıza geri dönersiniz.

Genişleyen Evren

Evrenin genişlediği gözlemlenmiştir. Bu genişleme evrenin sürekli olarak daha fazla "alan" yarattığı anlamına gelir bu da bir sınır veya duvar fikriyle çelişir.[1][2][3]

Bazı inanç sistemlerinde evrenin bir yaratıcısı olduğu ve bu yaratıcının evreni belirli bir amaçla tasarladığı düşünülür. Bu bakış açısına göre evrenin bir sınırı olabilir ve bu sınırın ötesinde bizim anlayışımızın ötesinde bir gerçeklik bulunabilir. Bu sınır tıpkı bir kitabın son sayfası gibi bizim dünyamızın sonunu ve başka bir alemin başlangıcını temsil edebilir. Ancak bu inanç temelli bir görüştür ve bilimsel kanıtlarla mümkün değil desteklenemez. Evrenin sonunda bir duvar varsa acaba üstünde "Buradan sonrası sadece abone olanlara özeldir" gibi bir uyarı var mıdır yok mudur... Araştırmak lazım.

Kaynaklar

  1. P. Sutter. Is There Anything Beyond The Universe?. (25 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Emspak. Does The Universe Have An Edge?. (2 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2024. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  3. UniversalSCI. Is Space Infinite? We Asked 5 Experts. (14 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2024. Alındığı Yer: UniversalSCI | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close