Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilal Tetik
Bilal Tetik
38K UP
Üye 2 gün önce 1 Cevap
4

Ödüllü Soru Evren klasik mantıkla mı işler bulanık mantıkla mı yoksa ikisinde bizim uydurmamız mı?

Evrenin temelinde klasik (doğru yada yanlış) mantık mı var, yoksa bulanık mantık gibi ara değerler içeren sistemler mi? hava tamamen soğuk değilse ve sen soğuk dersen tamamen mi yanlış olur. 2 ülkenin sınırları arasında belirsiz bir alan yok mu tam olarak ne zaman geçmiş oluruz. diğerinde ise bir şey nasıl %10 var olabilir ya vardır ya yok.
239 görüntülenme
Cevap Ver 4,000 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa İğraç
Felsefe meraklısı 1 gün önce

Klasik Mantık mı, Bulanık Mantık mı?

Klasik mantık der ki:

> “Bir önerme ya doğrudur ya yanlıştır. Ortası yoktur.”

Tüm Reklamları Kapat

Ama evren öyle işlemiyor gibi görünüyor. Kuantum fiziğinde bir parçacık aynı anda hem burada hem orada olabilir Schrödinger’in kedisi hem ölü hem diri olabilir. Bu klasik mantığın “orta yoktur” ilkesine doğrudan aykırı.

Bulanık mantık (fuzzy logic) der ki:

> “Bir şey tamamen doğru ya da yanlış olmak zorunda değildir. %60 doğru, %40 yanlış olabilir.”

İşte bu, insan deneyimine ve evrenin bazı katmanlarına daha uygun geliyor gibi. Hava biraz soğuksa “soğuk” demen tamamen yanlış değil bu göreli. Sınırları net olmayan olaylar, doğada her yerde:

Tüm Reklamları Kapat

Gün geceye ne zaman döner? Hücre ne zaman "yaşam" kazanır? Su tam olarak kaç dereceyken “sıcak” olur?

Bu, bulanık mantığın gerçekliğe daha yakın olduğu anlamına geliyor oolabilir.Ama bu evrenin bulanık olduğu anlamına değil, bizim onu öyle algıladığımız anlamına da gelebilir.

Belirsizlik Evrenin Kendisinde mi, Yoksa Bizde mi?

Olay şudur

Evrenin yapısı mı bulanık, yoksa bizim algımız mı yetersiz?

Newton fiziğinde evren saattir: Net, kesin, deterministik. Kuantum fiziğinde ise belirsizlik vardır: Aynı anda bir parçacığın hem konumu hem momentumunu kesin bilemezsin (Heisenberg belirsizlik ilkesi).

Burada gerçek bir “bulanıklık” var gibi gözüküyor. Ama kimilerine göre bu belirsizlik evrenin kendisinde değil, bilgimizdeki sınırda.

Yani:

> Evren klasik olabilir, ama onu bulanık gören biziz. Ya da evren gerçekten bulanıksa, klasik mantık evrene değil, sadece insan aklına uyar.

Ara Değerler Var mı, Yok mu?

Tüm Reklamları Kapat

> "Bir şey %10 var olabilir mi? Ya vardır ya yoktur."

Bu, klasik mantığın çığlığı. Ama sana şunu sorayım. Sabah 06.57’de hava karanlık mı, aydınlık mı? Bir ülkenin sınırında yürürken ne zaman tam olarak "geçtin"?

Bu tür sorulara ya %100 doğru ya da %100 yanlış cevaplar veremeyiz. İşte bu yüzden "bulanık mantık", insan hayatına çok daha yakın duruyor. Hatta modern yapay zekâ sistemlerinde (örneğin çamaşır makineleri, trafik kontrol sistemleri) bile klasik mantık yetmiyor, bulanık mantık kullanılıyor. Ama bu, evrenin öyle olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu, sadece bizim karmaşık durumları modellemek için öyle bir mantık uydurduğumuzu da gösterebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki Hangisi Evrenin Gerçeği?

Evrenin temelinde ne sadece klasik mantık ne de sadece bulanık mantık vardır. Evren bir mantık sistemiyle inşa edilmiş değildir biz onun içine mantık yerleştiririz. herşeyi katagorileri ayırmaya bayılırız onun bir sonucudur bu.

Yani

Klasik mantık, evrenin deterministik yönlerini açıklar (örneğin fizik yasaları, termodinamik). Bulanık mantık, insan algısı ve evrenin "ara halleri" ile uğraşırken işe yarar.

Tüm Reklamları Kapat

Ama her iki sistem de bizim uydurmamızdır. Evren sadece olandır. Ne bulanık, ne net. O sadece işliyor. Biz anlamaya çalışırken onun üzerine sistemler dikiyoruz. Evren mantıklı değildir. Ama biz onu anlamak için mantık icat ettik. Klasik mantık, “kesinlik” arayan zihnin aracıdır. Bulanık mantık, “gerçek dünya bu kadar siyah-beyaz değil” diyen deneyimin sesidir. Ama her iki mantık türü de gerçeğin kendisi değil, sadece modelleridir.

Gerçeklik ne klasik mantığın kılıcına sığar, ne bulanık mantığın sisine… Gerçeklik, mantığın doğmasını zorunlu kılan, ama onunla asla tam anlamıyla kavranamayan şeydir.

Kaynaklar

  1. B. Rosenblum. (2011). Quantum Enigma: Physics Encounters Consciousness. ISBN: 9780199753819. Yayınevi: Oxford University Press.
  2. I. M. Copi. (2001). Introduction To Logic. ISBN: 9780131898349.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close