Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çağlar Özbek
Çağlar Özbek
1,480 UP
Üye
3

Evde Gübre Nasıl Yapılır?

Bazı kaynaklarda yumurta, çay yaprağı, gibi evsel doğal atıkların gübre olabileceği ama bunları doğrudan toprağa karıştırdığımızda bakterilerdeki rekabeti arttırarak toprağın nitrojen dengesini bozması sebebiyle bitkilerin gelişimini yavaşlatacağı yazıyor. Ben bitki yetiştirmeyi seven birisi olduğum için doğru bilgiye ulaşmak istedim. Teşekkürler.
524 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sacid Çalbay
Sacid Çalbay
4,296 UP
Öğrenciyim araştırmayı seviyorum

Evde yapabileceğiniz gübrelerin birçok çeşidi var.

1. Çim Kupürleri

Organik bir çiminiz varsa, bahçelerinizde kullanmak üzere çim kupürlerini topladığınızdan emin olun. Yarım inç ila bir inç çim kupürleri, yabani otları engelleyen harika bir malç yapar ve aynı zamanda çoğu bitki için temel bir besin olan nitrojen açısından da zengindir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Yabani otlar

Tıpkı çim kupürleri gibi, bahçelerinizde bulacağınız yabani otların çoğu da nitrojen bakımından çok yüksektir ve mükemmel bir gübre yapacaktır. Sorun şu ki, yabani otları bir kez topladıktan sonra kesinlikle onları tekrar bahçeye koymak istemeyeceksiniz çünkü herhangi bir tohum filizlenecek ve yeni yabani otlar oluşturacaktır. Çözüm? Ot çayı yap. Bunu yapmak için, çektiğiniz yabani otlarla en fazla 1/4 dolu beş galonluk bir kova doldurun. Ardından kovayı sonuna kadar suyla doldurun ve yabani otların bir veya iki hafta ıslanmasına izin verin. Su güzelleşip kahverengiye döndüğünde (çay gibi), bu besin açısından zengin ot çayını bahçelerinize dökün.

3. Mutfak Artıkları

Kendi kompostunuzu yaparak mutfak ve bahçe atıklarınızı işe koyun. Kompost, besin maddelerini yavaşça serbest bırakır, bu da iyi kompostlanmış bir bahçenin yeniden gübre uygulaması gerektirmeden bir veya iki yıl sürebileceği anlamına gelir. Kompost ayrıca, sebze bahçelerinin sıcak ve kuru yazlarda gelişmesi için gerekli olan toprağın nemi tutmasına yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

4. Hayvan Gübresi

Gübre çeşitli kaynaklardan gelir - inekler, atlar, tavuklar ve hatta yarasalar. Her gübre türü nitrojen ve diğer besin maddelerinde yüksektir, ancak dikkatli kullanmanız gerekir. Ham gübre oldukça asidiktir ve aslında bitkilerinizin ihtiyaç duyduğundan daha fazla besine sahip olabilir, bu nedenle bitkilerinizi çok fazla yakabilir. Kompostlanmış gübre kullanmak en iyisidir. Daha az besleyici ve asidik olduğundan, bitkilerinizi riske atmadan toprağınızın su tutma özelliğini iyileştirmek için daha fazlasını kullanabilirsiniz. Uzun süre beklemek zorunda kalmayacaksınız - gübre hızla kokusuz mükemmel bir toprak ıslahına dönüşür.

5. Ağaç Yaprakları

Sonbahar yapraklarını toplayıp kaldırıma koymak yerine bahçeleriniz için toplayın. Yapraklar eser mineraller açısından zengindir, solucanları çekerler, nemi tutarlar ve ağır toprakların daha hafif olmasına yardımcı olurlar. Yaprakları iki şekilde kullanabilirsiniz: Ya onları toprağınıza ekin (ya da ezilmiş yaprakları saksı toprağına karıştırın) ya da hem bitkilerinizi gübrelemek hem de yabani otları yok etmek için malç olarak kullanın.

6. Kahve telvesi

Kahve telvesi birçok kullanım alanına sahiptir, ancak en iyilerinden biri bahçe gübresidir. Yaban mersini, ormangülü, gül ve domates gibi birçok bitki asidik toprakta en iyi şekilde gelişir. Toprağınızı asitleştirmeye yardımcı olmak için kahve telvelerinizi geri dönüştürün. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır - kullanılmış zemini toprağın yüzeyine serperek üst giydirebilir ya da bahçelerinize dökmek için “kahve” yapabilirsiniz. Bahçe kahvesi yapmak için altı fincana kadar kullanılmış kahve telvesini bir haftaya kadar bekletin, ardından asit seven bitkilerinizi sulamak için kullanın.

7. Yumurta Kabukları

If you’ve ever used lime on your garden, then you know it comes with lots of benefits — chiefly, it helps lower the acidity of your soil for plants that don’t like acid, and it provides plants with lots of calcium, which is an essential nutrient. Lime itself is an all-natural fertilizer that you can buy at the garden center, but if you’d rather save some money, there is a cheaper way to get the same benefits. Simply wash out the eggshells from your kitchen, save them, and crush them to use in your garden. It turns out that eggshells are 93% calcium carbonate, which is the scientific name for lime. See what else you can do with eggshells here!

8. Muz Kabukları

Muzları potasyumu için yeriz ve güller de potasyumu sever. Doğal olarak kompost yapabilmeleri için kabukları gül çalısının yanındaki bir deliğe gömün. Gül büyüdükçe kabukları toprağın üst tabakasına gömün. Bu yaklaşımların her ikisi de bitkinin düzgün büyümesi için çok ihtiyaç duyulan potasyumu sağlayacaktır. Hendek kompostlama hakkında buradan okuyun.

Tüm Reklamları Kapat

Ne yetiştiriyor olursanız olun, bu ev yapımı gübrelerden bir veya daha fazlası bahçelerinizin gelişmesini sağlayacaktır.[1]

Kaynaklar

  1. A. Kanuckel. 8 Best Homemade Natural Garden Fertilizers. (11 Nisan 2016). Alındığı Yer: Farmers' Almanac | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close