Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Etki-tepki yasasına göre, bizden daha ağır olan bir cismi nasıl itebiliyoruz?

1,668 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Fizik Hakkında Bilgili Biri

Etki-tepki yasası, Newton’un hareket yasalarının üçüncüsüdür. Bu yasaya göre, bir cisim başka bir cisme bir kuvvet uyguladığında, diğer cisim de ona eşit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uygular. Bu kuvvetler farklı cisimler üzerinde olduğu için birbirini yok etmez. Örneğin, bir yüzücü havuzun duvarını ittiğinde, duvar da yüzücüyü aynı kuvvetle zıt yönde iter. Bu sayede yüzücü ivme kazanır.

Bizden daha ağır olan bir cismi itebilmemizin sebebi de etki-tepki yasasıdır. Bir cismi ittiğimizde, o cisim de bize aynı kuvvetle zıt yönde tepki verir. Bu tepki kuvveti bizi geriye doğru ivmelendirir. Ancak bizim yerde sabit kalabilmemiz için yerin de bize yukarı doğru bir tepki kuvveti uygulaması gerekir. Bu tepki kuvveti, yerçekimi kuvvetine eşit ve zıt yönlüdür. Böylece biz dengede kalırız. Ama ittiğimiz cisim, yerden gelen tepki kuvvetinden daha büyük bir kuvvete maruz kalır. Bu da onun hareket etmesine neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

245 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hyyperr X0
Hyyperr X0
19K UP
kuantum fiziği, bilgisayar bilimi, matematikle ilgileniyorum

Merhabalar. Sorunuz biraz kısıtlı, tam anlaşılabilir olmayan soru olmuş. Anladığım kadarıyla cevap vereyim.

Genellikle etki-tepki yasası olarak adlandırılan Newton'un 3. hareket yasasına göre, her bir etki için, aynı oranda (yani eşit) ve zıt bir tepki vardır.

Siz bir duvara vurduğunuzda, vuran kişi siz olduğunuz için ve sizin eliniz, duvarla temasa da geçtiği için, sizin vururkenki izlediğiniz faktörlerin aynısı sizin içinde geçerli olacaktır. Yani, diğer bir deyişle, duvara vurduğunuzda 5 puanlık bir hasar bıraktığınızı düşünelim. Duvara vururken, 5 puanlık vuruşu kendi elinizle yaptığınız için, sizin elinizde 5 puanlık bir tepki görecektir. Etki-tepki yasasını en basit haliyle bu şekilde tanımlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Yani kısaca Nesneyi ittiğinizde, ona bir yönde bir kuvvet uygularsınız. Eşzamanlı olarak, nesne size eşit ve zıt bir tepki kuvveti uygulayarak sizi ters yöne iter.

Daha ağır olan nesneyi hareket ettirmek için, nesne ile dayandığı yüzey arasındaki sürtünme kuvvetinin üstesinden gelmeniz gerekir. Nesneye sürtünme kuvvetinden daha büyük bir kuvvet uygulayarak hareketini başlatabilirsiniz. Nesneye doğru ittiğinizde hissettiğiniz tepki kuvveti, dengenizi korumanıza ve geriye doğru itilmenizi önlemenize yardımcı olur.

Bunun birkaç farklı stratejisi ve faktörü vardır. Burada hepsine değinmeyeceğim fakat birkaç tane örnek verebilirim.

Kaldıraç: Mekanik avantajı ve kaldıracı kendi avantajınıza kullanabilirsin. Örneğin, uzun bir kaldıraç veya levye kullanmak, nesneye uygulanan kuvveti büyüterek daha büyük bir mesafeye daha küçük bir kuvvet uygulamanıza olanak tanır. Tabii ki bunun etki-tepki yasasıyle doğrudan bir ilişkisi yok. Ancak sorudan çıkardığım sonuca göre, "etki-tepki yasasına göre bizden daha ağır bir şeyi nasıl itebiliyoruz" demişsin. Bizden daha ağır bir şeyi itmenin, etki-tepki yasasıyle doğrudan bir ilişkisi olmadığı için, 'bizden daha ağır cismi nasıl iteriz' sorusuna odaklandım.

Sürtünme: Cisim/nesne ile dayandığı yüzey arasındaki sürtünme kuvvetini minimize etmek. Buna örnek olarak temas yüzeyini yağlayabilir veya harekete karşı direnci azaltmak için tekerlekler veya kaydırıcılar kullanabilirsin. Çok komplike örnekler vermeyi tercih etmedim, fakat sürtünme kuvveti önemli bir faktördür.

227 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close