Tarihi kaynaklar, eski Türklerin hiçbir dönemde domuz eti tüketmediğini göstermektedir. Bu durum sadece İslamiyet’ten sonra değil, İslamiyet’ten öncesi dönemlerde de böyledir. Domuz eti tüketmemelerinin en başlıca sebebi; kültürel nedenlerdir, zira Türk kültüründe domuz, temiz sayılmayan bir hayvandı. Bu durum sadece etinin tüketilmemesiyle sınırlı kalmayıp, genel olarak hayvana duyulan bir hoşnutsuzluktan kaynaklıydı diyebiliriz.
Coğrafi ve ekonomik nedenlerle de bu açıklanabilir. Velev ki, Türklerin göçebe yaşam tarzı ve yaşadıkları coğrafya, domuz yetiştiriciliğine uygun değildi. Ayrıca Şamanizm’de hayvanlara atfedilen anlamlar ve totemizm gibi inançlar, domuzun kutsal hayvanlar arasında yer almamasına neden olmuş da olabilir.
Orhun Yazıtlarında domuz veya domuz etiyle ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır. Bu durum, Türklerin o dönemde de domuz eti tüketmediğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Çin kaynaklarında da Türklerin domuz eti yemediği, yönünde bilgiler bulunmaktadır. Bu durum, Türklerin domuza karşı tutumunun uzun bir geçmişe dayandığını bizlere gösterir.
Günümüzde Türk toplumlarının büyük bir bölümü dini inançlar ve kültürel değerleri nedeniyle domuz eti tüketmemektedir. Bazı Türk topluluklarında, özellikle de Orta Asya’daki birkaç bölgelerde, domuz eti tüketiminin olduğu bilinmektedir. Ancak bu durum, genel Türk kültüründe domuz etine karşı olan bu tutumunu değiştirmemiştir. Esenlikle kalınız.
Kaynaklar
- Y. Özüçetin - S. Yıldız, et al. Domuzun Gayrimüslimler Tarafından Müslüman Türklere Yönelik Balkanlar'da Tahrik Aracı Olarak Kullanılması. Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: sosyalarastirmalar | Arşiv Bağlantısı
- Admin. Çin 92 Çin Kaynaklarında Türkler - Füsun Kavrakoğlu. (30 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: Füsun Kavrakoğlu | Arşiv Bağlantısı