Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Eski dönemlerde kadınlar da erkeklerle birlikte avcılık ve kas gücü gerektiren işlere yönelmiş olsaydı günümüzde kas ve güç farkı olur muydu?

Cinsiyetler arasındaki fizyolojik özelliklerimizin farklı olması , kadınların ekstra çaba sarf etmedeği koşullarda erkeklerden fiziksel olarak güçsüz olması eski insanların görev paylaşımı yaparkenki tutumlarından mı kaynaklanıyor?
1,418 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Eski dönemlerde kadınlar da avlara ve diğer tüm etkinliklere katılıyorlardı. Bugünkü gibi "ev hanımı" olan kadınlar kabile yaşamında zaten yoktu. Kadınlar yüksek kas gücü gerektiren etkinliklere erkekler kadar katılmıyordu çünkü bakmaları gereken çocukları korumaları gereken karınları vardı. Bu durumda isteseler de istemeseler de toplumsal düzen kendi kendine işliyordu ve kadınlar çocuklara zaman ayırmak zorunda kalıyordu. Çünkü erkekler sürüdeki birden fazla kadınla sürekli olarak üreyebilirken kadınlar tek bir erkekle üreyebiliyor ve sonrasında çocuklarını koruması gerekiyordu. Erkekler için çocuklarını korumak kadınlar kadar gerekli değildi çünkü bir yerde çocuğu büyürken bir kaç çocuğun üremesini sağlayabilirdi. Kadınlar için bu olanaksız. Durum böyleyken kadınların harcadığı gücün hacmi erkeklerinkinin altında kalıyor.

Sorunun asıl sorduğu noktaya gelirsek - ki soru iki farklı cinsiyetteki canlıların evrimleşirken günlük yaşamlarındaki fizyolojik etkinliklerin etkisini soruyor, erkeklerin kas gücünün neden daha fazla olduğunu bilmemiz gerekir. Bunun nedeni erkeklerde bulunan ama kadınlarda bulunmayan hormonlardır. Benim yanıtımdan hareketle biyoloji uzmanları bu hormonlardan bahsedebilirler. Bu hormonların yapısını etkilemeyen fizyolojik etkinlikler elbette yalnızca kadınların daha kaslı olmasını sağlayacaktı ancak gelecek kuşaklara yine aynı hormonsal yapıyı aktaracağı için evrimsel süreçte bir etki yaratmayacaktı.

Tüm bunlarla birlikte eğer kadınların erkekler tarafından cinsel seçiliminde kadınların güçlü olması, yüksek kas gücü gerektiren etkinlikleri yapabilme becerisi gibi etmenler etkili olsaydı ve daha güçlü kadınlar daha çok seçilseydi veya diğerleri ölse de onlar daha yüksek yaşam şansına sahip olsaydı o zaman kadınlar da erkekler kadar yüksek kas gücüne doğrudan erişebilirlerdi. Ancak bugün görülen o ki erkekler arasındaki kas gücünün doğal veya cinsel seçilime yaptığı baskı kadınlarınkinden daha fazla olacak ki günümüzde kadınlar bir erkekle aynı fiziksel güce ulaşmak için genellikle daha fazla çaba harcamak zorunda kalmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, seçilime ve gen aktarımına etki etmeyen değişikliklerin gelecek kuşaklarda değişim oluşturması beklenmez.

458 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close