Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Onur
Yiğit Onur
1,724 UP
Üye
1

Ergen beyninin yapısı nasıldır ?

Hangi beyin bölgeleri gelişmemiş veya gelişmekte ergenleri beyinsel olarak yetişkin bireylerden ayıran özellikler vb.
213 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

Beynin gelişimi ergenlik sonuna, hatta yetişkinlik çağına kadar sürer. Özellikle prefrontal korteks hala gelişim aşamasındadır. Ergenlik süresince aynı bebeklikte olduğu gibi beyinlerimizdeki bir çok bağlantı budanır hatta prefrontal korteks çok az bir miktar küçülür. Dürtü kontrolünde önemli rol oynayan dorsolateral prefrontal korteks bir değişim sürecindedir. Bundan dolayı ergenlik çağındaki bireyler özellikle duygusal bağlamdaki dürtü kontrolünde çevreden aldığı destekleyici mesajların da etkisiyle sorunlar yaşarlar. Medial prefrontal korteks sosyal benlikten sorumludur ve bu bölgenin ergenlik dönemindeki aktivasyon artışı kişinin sosyal ortamlarda öz bilincinin fazlasıyla artmasına sebep olur. Orbitofrontal korteks ve nucleus accumbens kısımlarındaki aktivasyon artışı kişinin risk alma davranışından aldığı hazzı arttırır. Dürtü kontrolündeki değişikliklerle birleştiğinde, kişi risk analizinde sorunlar yaşayabilir. Ventral striatum bölgesinin bu dönemde çok aktif olması kişinin rasyonel davranışlardan çok ödül-ceza sistemini harekete geçirecek davranışları seçmesine sebep olabilir.

Hormonal düzeyde baktığımızda ergenlik döneminde, özellikle erkeklerdeki artan testosteron salınımı agresif ve riskli davranışların artmasına sebep olur. Ergenlik çağındaki kızlarda ise artan estradiol hormonu ile riskli davranışların arasında pozitif bir korelasyon gözlemlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Brain: The Story Of You. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. The Teenage Brain: Self Control. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. The Teenage Brain: Surging Hormones—Brain-Behavior Interactions During Puberty. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close