Evrenin enflasyon dönemi, öyle inanılmaz hızlı bir genişleme dönemi ki, ölçek faktörü (evrenin boyutunu temsil eden bir şey) neredeyse anında katlanarak büyüyor. Bu hız o kadar akıl almaz ki, bunu açıklamak için genelde matematikte üstel (exponential) büyüme kullanılıyor.
Şimdi, tetrasyon diye bir şey var. Bu, bir sayının kendisiyle üst üste üs alınması anlamına geliyor. Yani normal üs almayı düşün, mesela dediğimizde 2'nin 3. kuvvetini alıyoruz. Ama tetrasyon, bu işlemi üst üste defalarca yapıyor. Rakamlar o kadar hızlı büyüyor ki hayali bile zor. Ama işin aslı şu: Evrenin genişleme hızını tetrasyon gibi bir şekilde ifade etmeye pek gerek yok, çünkü üstel büyüme zaten olan biteni gayet güzel açıklıyor.
Enflasyon dönemindeki genişleme matematiksel olarak genelde şöyle gösteriliyor:
Burada::
: zamanla evrenin ne kadar büyüdüğünü söylüyor,
: başlangıçtaki büyüklük,
: Hubble parametresi, yani genişleme hızı,
: zaman.
Enflasyon sırasında bu neredeyse sabit kalıyor ve evren de inanılmaz bir hızla büyüyor. Yani bu üstel büyüme modeli hem gözlemlerle uyumlu hem de açıklaması gayet yeterli. Tetrasyon ise daha aşırı bir hızla büyüyen sayıları ifade etmek için kullanılıyor ama enflasyonu tanımlarken buna pek ihtiyaç olmuyor. Evrenin hızını açıklamak için üstel model işimizi görüyor diyebiliriz.