Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rabia Parlak
Üye 15 Mayıs 2021 1 Cevap
0

Elinize ulaşan bir toprak numunesinde, ilk etapta bakacağınız parametre ne olur?

Toprak sorusu.
235 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 15 Mayıs 2021

Bu soruyu, toprak tahlili yapacak bir laboratuvar görevlisi mi yoksa toprağını tahlil ettirmiş bir toprak sahibi olarak mı soruyorsunuz anlayamadım. Çünkü tahlili bizzat siz yapacakmış gibi sormuşsunuz ama bu soru pek anlamlı sayılmaz çünkü tarımsal amaçlı, standart bir toprak numunesinde, özel bir talep söz konusu değil ise nelere bakılır bellidir. Bunlar makro besin elementi miktarları (azot, fosfor, potasyum), toprağın tekstürü (kil-silt-kil içeriği), kireç içeriği, organik madde içeriği ve pH'sıdır. Yani bir toprak sahibi, arazisinden toprak örneği alıp bir laboratuvara götürüp analiz istediğinde laboratuvar tarımsal amaçlı tahlil için toprak sahibine sormadan bunların mevcut durumlarını analiz eder.

Yok elinize gelmiş bir toprak analiz raporunu inceleyen bir toprak sahibi iseniz ve "bu sonuçların hangisine bakıp toprağımı değerlendirmeliyim?" diye soruyor iseniz de bu analiz sonuçlarının her biri önemlidir ve tarımsal amaçlı yetiştiricilikte önem sunarlar. Ama en önemli veriler bitki besin elementlerinin durumudur çünkü kısa vadede ne tüp gübreleme yapacağınızı belirler. Atıyorum organik madde içeriği, hemen yarın çözebileceğiniz bir sorun değildir. pH, toprağın asitliğini gösterir ve asidik ya da bazik gübreleme yapacağınızı belirler ya da toprağın asitliğini düzenlemek için bir çalışma yapıp yapmayacağınızı netleştirir ama belirli bölgelerin toprak pH'ları genelde aynıdır ve bölgesel olarak bellidir. Aynı bölgedeki topraklar arasında büyük pH farklılıklarına pek rastlanmaz. Aynı şey organik madde ve kireç için de geçerli aslında.

Özetle, laboratuar görevlisi iseniz nelere bakacağınızı zaten toprak bilimi ve laboratuvar yönetimi belirlemiş olmalı. Çiftçi iseniz de tüm parametreler önemli ve hepsini dikkate almalısınız. Ama daha çok besin maddesi içerikleri.

Tüm Reklamları Kapat

165 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close